Indiai kézben a Pininfarina

Pininfarina Fiat Abarth 2000 Scorpio tanulmány 1970-ből

A repülőgépek, személygépkocsik és haszongépjárművek gyártásával foglalkozó indiai Mahindra Group ipari csoport megvásárolja az olasz Pininfarina SpA autóipari formatervező stúdiót a Pincar holdingtól.

A Mahindra 25,5 millió eurót fizet a 85 éves múltra visszatekintő és nagy nemzetközi presztízsnek örvendő olasz formatervező stúdió részvényeinek 76,06 százalékáért. A Mahindra csoporton belül a Tech Mahindra rendelkezik majd a megvásárolt részvénypakett 60 százaléka, a Mahindra & Mahindra autóipari üzletág pedig a fennmaradó 40 százaléka felett. A tranzakció a Pininfarina adósságának átütemezését is magában foglalja, melynek keretében a Mahindra 114,5 millió eurós törlesztési garanciát vállal a cég hitelezői felé.

A megvásárolt pakett mellé a Mahindra a Pininfarina részvényei közkézen forgó 23,94 százalékának a felvásárlását is tervezi. Ezt követően új részvények kibocsátásával 20 millió eurós tőkeemelést hajt majd végre.

A Pininfarina formatervező stúdió tervezte egyebek között a Ferrari, az Alfa Romeo, a Peugeot, a Fiat, a GM, a Lancia és a Maserati, valamint a Rolls-Royce márkák különböző modelljeit, de újabb ügyfelei között már ázsiai márkák is szerepelnek, az AviChina, a Chery, a Changfeng, a Brilliance és a JAC, illetve a dél-koreai Daewoo és Hyundai vállalatok.

A mintegy nyolcszáz alkalmazottat foglalkoztató Pininfarina S.p.A. bevétele a 2007-es több, mint egymilliárd euróról tavaly már jóval száz millió alá csökkent.