Javított a BMW, a Peugeot és a Skoda

A francia Peugeot és a Volkswagen-csoporthoz tartozó Skoda is növekvő autóeladásokról számolt be 2015-ről, dacára az oroszországi értékesítések visszaesésének és a kínai gazdasági növekedés lassulásának.

A Peugeot PSA Citroen az egy évvel korábbinál 1,2 százalékkal több, 2,9 millió járművet értékesített tavaly. Ezen belül az európai eladások 5,6 százalékkal, 1,9 millióra nőttek. Második legfontosabb piacán, Kínában és Délkelet-Ázsiában 0,9 százalékkal csökkentek az eladások. Az utolsó negyedévben a csökkenő világpiaci nyersanyagárak miatt az erre érzékeny országokban, mint Oroszországban vagy a latin-amerikai régióban jelentősen visszaesett az autók iránti kereslet. A francia autógyártó 2014-ben hivatalba lépett új vezetése elsősorban költségcsökkentéssel, nem pedig az eladások növelésével érte el, hogy veszteségesből nyereségessé váljon a vállalat. Szakértők szerint ez nem lesz elég ahhoz, hogy a Peugeot előbbre lépjen a globális értékesítési rangsorban jelenlegi 9. helyéről. A Peugeot részvényeinek árfolyama 5,25 százalékkal ugrott meg kedden kora délutánig a tavalyi eredmények bejelentésének hatására.

Csehország legnagyobb exportőre, a Skoda korábbi bejelentése szerint 1,2 millió autója volt érintett a Volkswagen károsanyag-kibocsátási botrányában, azonban ez nem volt jelentős hatással az eladásokra. A Skoda története során immár második alkalommal, 2014 után 2015-ben is egymilliónál több járművet értékesített. A vállalatnak elsősorban a nyugat- és közép-európai eladások növekedésének köszönhetően sikerült az egy évvel korábbinál 1,8 százalékkal több, 1,06 millió autót eladnia.

A német BMW konszern hétfőn közölt adatai szerint az X5-öshöz hasonló városi terepjárók húzták a 2015-ös eladásokat; a müncheni autógyártó 1,91 millió járművet értékesített, 5,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A Mini márkával együtt 6,1 százalékos volt a növekedés, az összesített eladások pedig elérték a 2,25 milliót. Ezzel tavaly is a BMW értékesítette a legtöbb luxus kategóriás autót világszerte, így 2005 óta, sorban tizenegyedik éve vezeti az eladásokat az Audi és a Mercedes előtt.

(MTI)