Jelentősen nőtt a Siemens profitja

A vártnál nagyobb árbevétel mellett sokkal több profitot termelt a Siemens AG a 2016-os pénzügyi éve első negyedében, tavaly október-decemberben.

A kedvező gyorsjelentés nyomán jelentősen megugrott Németország vezető elektrotechnikai cégének árfolyama a frankfurti tőzsdén: kedden délelőtt negyed 11-kor 5,95 százalékos pluszban, 88,37 eurón forgott a részvény. A müncheni székhelyű konszern a december 31-én zárt első negyedévben 1,53 milliárd euró nettó nyereséget ért el, szemben az egy évvel korábbi 1,1 milliárd euróval. Elemzők a Wall Street Journal felmérése szerint átlagosan 1,08 milliárd eurós nettó nyereségre számítottak. A bevételek és a megrendelésállomány ugyancsak kedvezőbben alakult a piaci várakozásoknál. A Siemens értékesítési árbevétele 8 százalékkal, 18,89 milliárd euróra emelkedett a negyedévben, az új megrendelések értéke pedig 27 százalékkal, 22,8 milliárd euróra nőtt.

Kiemelkedően teljesített a vállalat egészségügyi, közlekedési és energetikai szektora, és a kedvező eredmények eléréséhez jó hátszelet biztosított az euró gyengesége, a költségek folyamatos csökkentése. A vállalat javította éves nyereségvárakozását: a korábbi 5,90-6,20 eurós sáv helyett immár arra számít, hogy 6,20 és 6,40 euró között lesz az egy részvényre jutó nyereség a 2016-os pénzügyi évben.