17,6 százalékkal nőtt a magyar járműipar teljesítménye

A Magyarországon jelen lévő legnagyobb járműipari vállalatok – így az Audi, a Bosch, a Continental, a Mercedes Benz, az Opel és a Suzuki –, valamint a beszállítói lánc első és második körös tagjai, a szakmai szervezetek, az utánpótlásképzésért felelős felsőoktatási intézmények és a kormányzat képviselőinek részvételével immáron harmadik alkalommal szervezte meg a járműipar csúcstalálkozóját a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA). 2015-ben 17,6%-kal nőtt a járműgyártás teljesítménye az előző évhez képest, így 7833,3 milliárd forintot ért el. A rendezvény célja, hogy a szektor képviselői számára teret biztosítson az autógyártás jelenének és továbblépési lehetőségeinek megvitatására, ezáltal segítve az együttműködést és az ágazat további fejlődését.

A HIPA által életre hívott, és idén harmadik alkalommal megrendezett Járműipari Konferencia kiemelt témája az innovatív és magas hozzáadott értéket előállító befektetések ösztönzése, a hazai beszállítók szerepének növelése, valamint a szektor 2015 évi tevékenységének értékelése volt.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a beszállítói piramis csúcsán lévő cégek egyre intenzívebben delegálják az alsó szintek felé az innovációs folyamatokat. Hazánk az elmúlt években nem csupán összeszerelő üzemként működött a járműgyártás esetében, egyre nagyobb szerepet kapott a kutatás-fejlesztés, az innováció, valamint az autóipari beszállítással foglalkozó hazai kkv-k becsatolása az értékláncba. Az elkövetkezendő években ennek a folyamatnak a további támogatása az egyik legfontosabb cél, hiszen a képzett munkaerő, valamint a szabad k+f+i kapacitások összekötése a gyártókkal komoly növekedési potenciált hordoz.

Az olyan, dinamikus fejlődés előtt álló technológiák, mint az elektromobilitás és az intelligens, önvezető autók fejlesztése hatalmas erőforrásigényt generálnak Magyarországon a közeljövőben. Mindezen törekvéseket a HIPA TierUP! programja támogatja, melynek célja, hogy erősítse az együttműködést az egyetemek és a hazai kkv-k között a szakmai tartalommal megtöltött gyakornoki programok, valamint a közös kutatás-fejlesztési projektek területén.

A járműipar Magyarországon több mint 115 éves hagyománnyal bír. A magyar szakértelem és kreativitás, a kedvező földrajzi elhelyezkedés, a produktív munkaerő, illetőleg a versenyképes gyártási költségek eredményeként Európa egyik legvonzóbb autóipari piaca a magyar. Ennek egyik bizonyítéka, hogy a jelen lévő autóipari vállalatok folyamatosan bővítik telephelyeiket és fejlesztik termékeiket, azaz hosszú távon terveznek Magyarországgal.

A konferencián a Magyarországon jelen lévő legnagyobb járműipari cégek vezetői összefoglalták a 2015 évi tevékenységük eredményeit, valamint tájékoztatást adtak a jövőben előttük álló feladatokról, tervekről. Mindezen gondolatok jelentős mértékben hozzájárulhatnak a konferencián részt vevő több mint 200 magyar kkv stratégiai terveinek kialakításában, mely az együttműködések erősödéséhez, és ezzel az ágazat további sikereihez segítheti a szektor résztvevőit.

Az ágazat sikeressége megmutatkozik a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) által kezelt projektek esetében is. 2015-ben a szektorban befektetésre kerülő 760,8 millió euró a 67 pozitív projekt által képviselt összesített tőkeállomány 54,2%-át jelenti. A pozitív döntéssel zárult projektek által létrehozott munkahelyek ágazati megoszlását tekintve a járműipar 32,9%-os súlyt képvisel, ami 4280 főt jelent.

Ésik Róbert, a HIPA elnöke beszédében kiemelte: Az ügynökség jelenleg rekordszámú, 169 projekt kapcsán folytat tárgyalásokat, amelyek közül 40 köthető a járműipari szektorhoz. Amennyiben valamennyi, a járműipart érintő beruházás a most ismert paraméterekkel valósul meg, úgy a beruházások által összesen közel 8000 új munkahely létesülhet hazánkban.