Fejlesztések az Audinál

Termomenedzsment, azaz hő és szabályozás. Egy prémium kategóriás motorokat gyártó vállalat életében elengedhetetlen az erőforrásban keletkező hő ellenőrzése és megfelelő szinten tartása. A motorok termosztátjában, valamint a vízpumpában elvégzett vizsgálati módszerekre dolgozott ki egy egyedülálló eljárási technikát és mérőberendezéseket az Audi Hungaria Termomenedzsment csapata, és egy, a Győri Ipari Parkban tevékenykedő, magyar tulajdonban lévő vállalkozás, a HNS Műszaki Fejlesztő Kft.

„Az Audi Hungariánál a prémium nem csak termékeink minőségében, hanem szakembereink innovatív gondolkodásmódjában, szemléletében is megnyilvánul. A most üzembe helyezett berendezések tökéletesen példázzák ezt”, mondta Peter Kössler az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezetésének elnöke.

A vállalat analízisközpontjában található kísérleti kabinokban a termosztát és a vízpumpa vizsgálata szimulált üzemi körülmények között valósul meg. A fejlesztők a jelenleg ismert legmagasabb szintű IT-eszközök segítségével végzik a méréseket,természetesen  figyelembe véve nem csak környezet-, de munkavédelmi szempontokat is. Az Audi Hungaria valamennyi motortípusának elemzésére alkalmas berendezésekben 100 százalékos etilén-glikol felhasználásával is folynak vizsgálatok, így a szakembereknek a tervezés során különös figyelmet kellett fordítaniuk a vegyi anyag megfelelő elvezetésére és az érzékeny műszerek ellenállóságára. Az új folyamat mindezek mellett idő-, és költséghatékony is.

„Büszkeséggel tölt el, hogy vállalatunk egy különleges megbízást kapott az Audi Hungariától és egy egyedi vizsgálati módszer kifejlesztésében dolgozhattunk együtt. Bízunk benne, hogy partnerünk megelégedéssel fogja használni a mérőberendezéseket”, fogalmazott Józsi Ottó, a HNS Műszaki Fejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója. A mérnökcsapat természetesen már a jövőbe tekint, hiszen nem csak a kutatás-fejlesztés területén kívánnak lépéseket tenni, hanem terveik szerint hamarosan bővül a vizsgálati paletta is. Nemsokára lehetőség nyílik az alkatrészek akusztikai ellenőrzésére, vagyis rezgésmérések elvégzésére is, amelyek tovább rövidíthetik az analízisre szánt időt és bővítik az alkatrészekről rendelkezésre álló információk körét.