Belehúztak a románok

Az év első négy hónapjában 1,2 százalékkal nőtt a román ipari termelés a tavaly azonos időszakihoz mérten – közölte a román országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a növekedés 0,7 százalék volt a vizsgált időszakban.  Áprilisban 3,4 százalékkal bővült az ipari termelés a tavaly áprilisihoz képest, ugyanakkor márciushoz képest 5,6 százalékkal esett vissza.

A statisztikai intézet szintén kedden közölte, hogy az első négy hónapban a román építőipari termelés 3,7 százalékkal nőtt a tavaly azonos időszakihoz mérten. A karbantartási munkálatok esetében jegyezték, a legnagyobb, 19 százalékos növekedést, a generáljavítások volumene 12 százalékkal bővült, az új épületek esetében 1,9 százalékos növekedést jegyeztek.

Az épületek rendeltetését illetően az ipari létesítmények építésében a növekedés 8,6 százalékos volt, a nem lakóépületeknél végzett munkálatok 4,5 százalékkal bővültek, a lakóépületeknél 5,4 százalékos növekedést jegyeztek.    Tavaly 2,7 százalékkal nőtt a román ipari termelés, míg 2014-ben 6,1 százalékkal.