Megnégyszerezi kapacitását a Bridgestone Tatabányán

A gumiabroncsokat gyártó, japán tulajdonú Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. 2020-ig megnégyszerezi abroncsgyártó kapacitását, termelését évi 1,8 millió abroncsról 7,2 millióra növeli – mondta el a gyár igazgatója.

Fernando del Cerro tájékoztatása szerint a 2018-ra befejeződő bővítés végén az alkalmazottak száma meghaladja majd a 850-et húsz százalékos létszámemelkedés mellett. A gyár igazgatója hozzátette, a társaság a közelmúltban eredeti beszállítói tanúsítást szerzett, ami lehetővé teszi, hogy 2017-től a Bridgestone abroncsaival hagyják el a gyárat a BMW, a Mercedes, a Toyota és a Volkswagen modelljei.

A Bridgestone összesen 10 gyártóüzemmel rendelkezik Európában, de a tatabányai gyár az egyetlen, ahol teljesen automatizált gyártási technológiát is alkalmaznak. Az üzemben több mint 230 abroncsméret készül. A teljesen automatizált Bird-X gyártósoron nagyméretű, prémium minőségű abroncsokat gyártanak, a hagyományos eljárással a tömegtermelés számára készítenek kerekeket.

A kft. közel teljes termelését exportálja, mintegy 700 alkalmazottal dolgoznak és további 400 embernek adnak folyamatos munkát alvállalkozóként. A társaság 2015-ben 1,8 millió abroncsot gyártott és 26 milliárd forintos árbevételt ért el.

A Bridgestone tatabányai üzemét 48 milliárd forintos beruházással hozták létre, az üzem 2008-ban kezdett termelni. A társaság 2012-ben stratégiai megállapodást kötött a kormánnyal, majd 2013-ban egy 85 milliárd forintos kapacitásbővítő programot jelentettek be.

A Bridgestone Corporation a világ első számú gumiabroncs és gumitermék gyártó vállalata, 1931-ben alapították. A társaság termékportfóliójának 84 százalékát különböző gumiabroncsok alkotják, a fennmaradó 16 százalékát olyan termékek teszik ki, mint a gépkocsi alkatrészek, ipari gumitermékek, vegyszerek és sporteszközök, kerékpárok, golflabdák, szörfdeszkák és csónakok.

A Bridgestone Corporation és leányvállalatai a világ 25 országában 178 gyárat üzemeltetnek és több mint 144 ezer munkatársat foglalkoztatnak, míg termékeit több mint 150 országban értékesítik. A cégcsoport 2015-ös árbevétele elérte a 32 milliárd dollárt.