Nőttek az amerikai gyáripari megrendelések

Tavaly október óta a legerősebb ütemben növekedtek a gyáripari megrendelések az Egyesült Államokban áprilisban, ám az emelkedés javarésze az utasszállító repülőgépek iránti kereslet megugrásából származott.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium pénteken közölt adatai szerint a rendelésállomány értéke 1,9 százalékkal, 460,5 milliárd dollárra nőtt márciushoz képest, amikor 1,7 százalékos növekedést jegyeztek fel havi összevetésben.  Az elemzők 1,9 százalékos bővülésre számítottak áprilisról.

A tartós cikkek, mint például az autók vagy gépi tartozékok rendelésállománya 3,3 százalékkal 236,2 milliárd dollárra emelkedett. Az olyan nem tartós termékek, mint a háztartási cikkek vagy a papír rendelésállománya 0,45 százalékkal 224,3 milliárd dollárra emelkedett.

Kiugró mértékben, 65,3 százalékkal gyarapodtak az utasszállító repülőgépekre leadott megrendelések, de ez a kategória nagyon változékony, elemzők nem tekintik irányadó mutatónak.

A feldolgozóipar állítja elő az amerikai hazai össztermék (GDP) 12 százalékát. Teljesítményét jelentősen visszaveti az erős dollár és a nyomott külföldi kereslet, amely tényezők aláássák az exportra termelő vállalatok növekedését, valamint a raktárkészletek csökkentését célzó erőfeszítéseket.