Visszaesett a román autóipar

Az idei év első öt hónapjában 6,9 százalékkal csökkent Romániában a járműgyártás a tavalyi év hasonló időszakához képest – közölte a román autógyártók és -importőrök egyesülete.

Az egyesület nem közölte, hogy pontosan hány járművet gyártottak. Az egyesület adatai szerint – amelyeket az Agerpres hírügynökség ismertetett – májusban több mint 20 százalékkal esett vissza az új személygépkocsik eladása. Az első öt hónapban minimális, 0,9 százalékos növekedést jegyeztek, ami a tavaszi kedvezőbb értékesítési adatok hatását tükrözi.

Az egyesület szerint a májusi csökkenés azzal magyarázható, hogy a román kormány csak júniusban indította el a roncsautóprogramot, amely a nyolc évnél idősebb járművek lecserélését és újak vásárlását teszi lehetővé. Ezért az autót vásárló magánszemélyek száma is 13 százalékra zsugorodott a tavalyi csaknem 20 százalékról.

Az egyesület kiemelte, hogy a Romániában gyártott új járművek eladása a román piacon több mint 30 százalékkal esett vissza az idén, miközben a használt autóké több mint 18 százalékkal nőtt.    Romániában tavaly 387 177 gépkocsit gyártottak, 1,1 százalékkal kevesebbet, mint 2014-ben.