40 millió eurós hitelből vesz a GYSEV új mozdonyokat

Az Európai Beruházási Bank 40 millió euró (12,5 milliárd forint) hitelt ad a GYSEV Zrt.-nek új villamos mozdonyok vásárlására – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a vasúttársaság az MTI-vel.

A GYSEV Zrt. idén áprilisban írt ki ajánlattételi felhívást öt villamos mozdony beszerzésére, a jelenleg folyamatban lévő közbeszerzési eljárás eredményeként fog kiderülni, hogy a hitelkeretből mekkora összeget hív majd le a GYSEV Zrt.

A tervek szerint a vasúttársaság két darab kétáramnemű, dízel segédhajtással is ellátott, valamint három darab háromáramnemű mozdonyt vásárol, ugyanakkor a közbeszerzési eljárás lehetőséget biztosít további négy, legalább kétáramnemű jármű beszerzésére.

A megállapodás értelmében a magyar állam 80 százalékos garanciát vállal a hitelszerződésből származó fizetési kötelezettségekre, a fennmaradó 20 százalékra az OTP Bank vállal hitelgaranciát.

Az GYSEV és az NGM közös közleményében Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár kiemelte, az Európai Beruházási Bank nagyon fontos szerepet játszik a hazai közlekedési szektor fejlesztésében, ezáltal hozzájárul a negatív környezeti hatások, a regionális egyenlőtlenségek csökkentéséhez, a mobilitás és az elérhetőség javításához, a foglalkoztatás növeléséhez, a turisztikai potenciál kiaknázásához és mindezek által a magyar gazdaság további növekedéséhez.

Az EIB közleményében Baranyay László, az Európai Beruházási Bank közép-európai hitelezésért felelős elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy a kölcsön hozzájárul az Ausztria és Magyarország közötti kulcsfontosságú határszakaszon a vasúti infrastruktúra hatékonyságának fejlesztéséhez, egyúttal erősíti a fenntartható személy  és teherszállítás versenyképességét, és növeli a vonzerejét.

Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója közös közleményükben rámutatott: az új mozdonyok beszerzése alapvető feltétele a társaság fejlődésének, a hitelkerethez kiváló feltételekkel jutottak hozzá.