Grzegorz Buchal: nagyon fontos az Opelnek a szentgotthárdi gyár

Féléves beszámolót tartott az Opel Magyarország, ahol az értékesítési eredmények ismertetése mellett a szentgotthárdi gyár új vezetője is bemutatkozott.

– Három év irodai munka után nagyon örültem, hogy újra visszakerülhettem a termelés világába. Különösen büszke vagyok, hogy azt a gyárat vezethetem, amely az Év autójának választott Astra összes motorját gyártja. Ez mutatja, hogy mennyire fontos a szentgotthárdi gyár – mondta el Grzegorz Buchal.

– Az idei év a szentgotthárdi gyár életében a legnagyobb darabszámot hozza, körülbelül 650 ezer motort fogunk legyártani. Ennyit még sosem gyártottunk, ez az Opel motorigényének mintegy 60-70 százalékát teszi ki. Ez a növekedési tendencia megmarad, a jelenlegi tervek alapján ennél többet fogunk ismét gyártani. Elértük a teljes kapacitás határát, de tudunk még többet is termelni – tette hozzá a gyárigazgató. Megtudtuk, a szentgotthárdi gyár tavaly 511 ezer motort gyártott, az idei növekedés mögött az újonnan bevezetett Opel Astra Sports Tourer sikere áll A Flex-üzem névleges kapacitása 600 ezer, a régi motorgyár is termel, de a növekményért a Flex-gyár felel. A Family 1-es – 19 éve gyártott – motorok iránt csökken a kereslet, de még mindig 100-120 ezer ilyen motort gyártanak. A gyárigazgató beszélt a munkaerőpiac nehézségeiről is. Kilenc sor termel, mindegyiken más-más, kettő vagy három műszakban dolgoznak. Rugalmas az üzem a létszámigény hétről-hétre változik, minden szombaton dolgoznak, és sokszor vasárnap is – avatott be a részletekbe Grzegorz Buchal.

– Folyamatosan küzdünk a létszámért, jelenleg 1600-an vagyunk – ebből mintegy 300 a bérmunkás -, plusz 4-500 a szolgáltató cégek munkatársa. Összesen 2100 embernek adunk közvetlenül munkát. Tart a munkaerő-felvétel, és ha tovább nő a motorjaink iránti igény, akkor további létszámbővítésre lesz szükség – erősítette meg a gyár vezetője. – A fluktuáció 7 százalékos, ez meglepett engem. A munkaerőpiac nehézségei miatt a termelés soha nem volt veszélyben, a terveink biztonságban vannak. Vannak vészhelyzetre is elképzeléseink. Kormányzati kapcsolatainkban kezdeményeztük a munkahelyi mobilitás javítását.

Erhardt Péter kormánykapcsolatokért felelős vezető megerősítette, hogy a most elfogadott 2017-es adócsomagba beemelt munkaerő mobilitási csomagban elfogadott elvekért az Opel is hatékonyan lobbizott. Növekszik a munkába járás és a lakhatás támogatása. Képzésbe is fektetünk, mert a munkaerő minősége is fontos, nemcsak a mennyisége – tette hozzá Erhardt Péter.

Koncz Gábor ügyvezető igazgató (Opel Magyarország) elmondta, hogy növekedési pályán van a magyar autópiac. Kiemelte, hogy a magánvásárlók drasztikus emelkedése jellemzi a piacot, közel 35 százalékos a bővülés. – Az első félév eredményei alapján második helyen állunk a személy- és a teljes autópiacon. A darabszám növekedett a tavalyi év hasonló időszakához képest, ugyanakkor piaci részesedésben elmaradtunk a piacitól. Ebben az évben az Opelnek nagyon komoly európai céljai vannak, a top prioritás, hogy a pénzügyei eredményeink jók legyenek. A darabszám és a részesedés is fontos, de csak az eredmények után. Pénzügyileg az Opel Magyarországon jól áll, az első negyedév alapján várakozáson felül teljesítettünk. Konszernszinten a cél idén a nullszaldó – tette hozzá.

Grzegorz BuchalÚj vezérigazgató az Opel Szentgotthárd Kft. élén

Grzegorz Buchal vezeti februártól az Opel szentgotthárdi gyárát. A lengyel műszaki szakember a General Motors vállalatcsoporthoz 1997-ben csatlakozott, rendszermérnökként dolgozott az Opel gliwicei gyárában (ahol az most az Astrát szerelik), ahol részlegigazgatóként fejezte be a karrierjét. Pályafutása során különböző pozíciókat töltött be Európa-szerte, a svédországi Trolhattanben, a lengyelországi Gliwicén, a spanyolországi Zaragozán át a németországi Rüsselsheimig, egyre magasabb pozíciókba lépve. Volt például a szintén lengyelországi Tychy motorgyár igazgatója is. Mostani kinevezése előtt Grzegorz Buchal az Opel/Vauxhall gyártási stratégiáért és tervezésért felelős igazgatójaként globális munkakörben tevékenykedett az Opel központjában.