ISO 50001-re hajt az Aventics

Az Aventics Hungary egri gyára várhatóan 2017-ben szerzi meg ISO 50001 tanúsítványát.

Az Aventics 2004-ben költözött jelenleg is használt egri üzemegységének épületébe, ami teljes mértékben megfelelt az akkor hatályos előírásoknak: beépített hűtő-fűtő rendszerrel, kondenzációs- és alternatív tüzelésű (olaj, földgáz) kazánokkal, hővisszanyerős légtechnikai berendezésekkel, valamint frekvenciaváltókkal is rendelkezett a hőszigetelt, könnyűszerkezetes épület.

Már a kezdeti időszakban is relatív (egységnyi termelési értékre vetített) CO2-kibocsátás csökkentési cél lett meghatározva központilag. A 2007-es bázisévhez képest 2012-ig 15 százalékkal kellett redukálni a kibocsátást, 2020-ig pedig 25 százalék a megjelölt célérték. Az elmúlt években integrálódott gyártási folyamatoknak köszönhetően jobb lett a helykihasználtság, komplexebbé váltak a folyamatok, valamint korszerűbb berendezések használnak, ami azt eredményezte, hogy ugyanazon alapterületen már nagyobb értéket állít elő a cég, ugyanakkor például fűtés, világítás és egyéb költségei érezhetően csökkentek. A 2007 évi 89,6 tonna/millió euró értékről napjainkra sikerült 55 tonna/millió euró CO2 kibocsátási értékre eljutni.

Az egri üzemnél meghatározott közös minőségirányítási-, munkabiztonsági- és környezetirányítási politika célja, hogy a vállalat tevékenysége minél kisebb környezeti kihatással járjon. Egyrészt minél kevesebb energiát használjanak fel, másrészről pedig minél kevesebb hulladék keletkezzen, az is nagyrészt inkább újrahasznosítható legyen – a hulladék újrahasznosítási ráta a szelektív hulladékgyűjtésnek köszönhetően 92 százalék körül mozog a cégnél. A környezetvédelmi- és munkavédelmi mutatók éves felülvizsgálata helyett, ma már havi szinten kontrollálják az értékeket, ami szinte azonnali cselekvést biztosít az érintett terület illetékeseinek.

2010-ben a Bosch-csoport által központilag kezdeményezett “GoGreen” vállalati projekt célja az energiatudatosság növelése volt az üzem munkavállalóinak körében. A projekt során 420 dolgozói energia-megtakarítási ötlet érkezett, melyekből az ígéretesebbek meg is valósultak: ilyen például a csavarkompresszorok hulladékhőjével történő használati melegvíz előállítás (pl. zuhanyzáshoz), vagy a különböző energiafogyasztást

csökkentő intézkedések a termelésben, mint az asztalok világításának külön-külön kapcsolhatósága. A projekt sikerén felbuzdulva 2012-ben az Aventics már önállóan indította útjára “GoGreen újratöltve” elnevezésű akcióját.

„Belső kampányaink mellett folyamatosan fejlesztünk, az elmúlt években rendszeresen történtek olyan intézkedések, melyek célja energiahatékonyságunk növelése volt” – mondta el Kovács Ferenc, az Aventics Hungary Kft. HSE megbízottja. „Minden évben figyelemmel kísérjük a szakmai újdonságokat, felülvizsgáljuk jelenlegi rendszereink hatékonyságát és minden egyes korszerűsítésnél mérlegeljük annak megtérülési idejét – tette hozzá a szakértő, aki a teljesség igénye nélkül beszélt a vállalat energiafelhasználásának csökkentését célzó tevékenységeikről:

A cég éves ismételt HSE oktatásainak egyik célja az energiatudatosság fokozása a gyár dolgozóinak körében. Emellett számos helyen találkozhatunk az egri üzemegységben tudatos energiahasználatra figyelmeztető feliratokkal, melyek például a termosztátok vagy papír kéztörlők, stb. takarékos használatára szólítanak fel. Az aktív energiaszámla kontroll bevezetése mellett, fázisjavítást végeztek a kondenzátortelepeken, és számos világítástechnikai intézkedés bizonyult sikeresnek az elmúlt időszakban – energiatakarékos fényforrások használata (kompakt- és elektronikus előtéttel szerelt háromsávos fénycsövek, LED- és indukciós fényforrások, stb.), mozgásérzékelők, lépcsőházi automaták, feszültségcsökkentés a kültéri világításoknál, vagy például a sátorraktárak és az irodaház világítás kiosztásának módosítása.

„A tavalyi évben egy nagyobb projekt keretében az üzemcsarnok világítását korszerűsítettük. Az eddigi 11 szakaszból így most 44 lett, valamint a gyár PLC által működtetett, érintőképernyős (a csarnok layout-ját ábrázoló) vezérlőszekrényt kapott, így a nem használt területek felett már pontosabban lehet a mennyezetvilágítást is szabályozni” – mondta el Kovács Ferenc. A környezet-, munkavédelmi és tűzvédelmi területekért felelős megbízott továbbá kiemelte az időkapcsolós fűtőtestek, monitorok, digitális termosztátok, valamint kapcsolós elosztók használatának szerepét, a szerelőcellák energiaellátásának egységesítését, illetve a rendszeres veszteségfelmérések fontosságát. Ezek keretében korszerűsítették az üzem hűtőegységeit, perlátorokat helyeztek el a vizesblokkokban, valamint hőkamerás vizsgálatokat végeztek el a termelő berendezéseken, a hőfejlődéssel járó meghibásodások feltárása érdekében. Időszakosan az épületszerkezeten is hasonló méréseket végeznek az esetleges szigetelési hibák kiszűrésére.

Az egri üzem 2016. március 31-én teljesítette a 2012/27 EU direktíva (Magyarországon a 2015. évi LVII tv., 122/2015 Kormányrendelet alapján) által előírt energetikai auditot, mely több energiamegtakarítási potenciált is feltárt a cégnél. Ezek közül idén olyan intézkedések megvalósítását kezdték meg az AVENTICS-nél, mint például a sűrített levegő szivárgásmenedzsmentet és a használt hálózatok nyomáscsökkentését. A hűtési-, fűtési- és hidraulikai rendszer ismételt beszabályozása mellett, a szerverközpont hűtésének felülvizsgálatát is megkezdik, illetve új, a kibocsátott szennyvízmennyiség mérésén alapuló vízfogyasztási elszámolást alakítanak ki még az idei év során. A 2017-es terveknek megfelelően az ISO 50001-es szabvány szerinti energiairányítási rendszer bevezetésével és működtetésével pedig újabb és újabb energiahatékonysági intézkedésekre lehet számítani az egri pneumatikai gyár életében, melynek célja az energiaköltségeknek, az üvegházhatású gázok kibocsátásának, valamint az egyéb kapcsolódó környezeti hatásoknak a folyamatos csökkentése.