Nőtt a Mercedes-Benz bevétele

A tehergépkocsi piac gyengülése és a dízelválság ellenére nőtt a Mercedes-Benz járműveket is gyártó Daimler árbevétele és nyeresége a második negyedévben.

A német autóipari konszern csütörtökön közölte, hogy bevétele 3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, és elérte a 38,6 milliárd eurót, nettó nyeresége pedig 100 millió euróval 2,45 milliárd euróra emelkedett. A bevétel arányos működési eredmény az egy évvel korábbi 10,5 százalékról 6,4 százalékra csökkent.

A személygépkocsi eladások növekedése ellensúlyozta a teherjárművek iráni kereslet gyengülését, de az eredményt megterhelik a hibás Takata-légzsákok okozta visszahívásokkal és “jogi eljárásokkal” kapcsolatos költségek.

Az Európai Bizottság kedden rekordösszegű, 2,9 milliárd eurós kartellbírságot vetett ki négy nehéz-tehergépjármű gyártó vállalatra, közülük a Daimlert 1,01 milliárd euróra büntették.

Dieter Zetsche, a Daimler vezérigazgatója szerint a Brexit nem befolyásolta, és várhatóan a jövőben sem befolyásolja a prémium márkákat gyártó konszern kocsijai iránti keresletet, és Európában nem csökkennek az eladások.    Az adatok közzétételét követően a Daimler részvénye 1,4 százalékkal erősödött a frankfurti tőzsdén.