Növekedési pályán a Videoton

A Videoton cégcsoport idei árbevétele 5-10 százalékkal is növekedhet a tavalyi évihez képest – mondta Sinkó Ottó társ-vezérigazgató az MTI-nek.

Tájékoztatása szerint a vállalatcsoport 2015-ben 154,8 milliárd forintos konszolidált nettó árbevételt ért el 11 milliárd forint feletti eredmény mellett, árbevételük 17 százalékkal nőtt 2014-hez képest és a hozzáadott érték is hasonló arányban növekedett.

A társ-vezérigazgató hangsúlyozta: a szerény EU-s ipari növekedéshez képest Magyarország ipara duplájával nő évek óta, miközben a Videoton még ennek is a dupláját produkálja. A 2014-es konszolidált árbevétele 133 milliárd forintot tett ki, a 2013-as adat 113,5 milliárd forint volt.

A társ-vezérigazgató szerint a Videoton folyamatos növekedését és piaci sikereit az idei és a korábbi években is leginkább az elektronikai termelés növekedése hozta, ugyanakkor a végfelhasználókat tekintve az autóipar volt meghatározó, amely nem csak elektronikai termékeket, hanem fém- és műanyag alkatrészeket is vásárol a cégtől. Megemlítette, hogy legrégebbi vevőjük egy német autóipari vállalat, amelynek már több mint 25 éve beszállítói, de sok a tíz év feletti partneri kapcsolatuk is.

Sinkó Ottó elmondta még, hogy az elmúlt évek intenzív technológiai fejlesztésein túl a sajáterős beruházásaik idén eddig mintegy hárommilliárd forintot tesznek ki, ez nyilván nőni fog az év során. Példaként említett egy új fémfestési technológia meghonosítását, amely magával hozhat újabb megrendeléseket, hiszen a piacon komoly igény mutatkozik rá.

A társ-vezérigazgató szerint a piaci körülmények és tendenciák alapvetően nem változtak, a munkaerőpiaci helyzet azonban “feszített”. Tisztán látszik, hogy a folyamatos növekedés gátja a jövőben biztosan a munkaerő hiánya lesz – fogalmazott, hozzátéve: a termelési hatékonyság javítása lehet a kiút a mostani helyzetből, vagyis ugyanannyi emberrel többet kell termelni.

Sinkó Ottó rámutatott, hogy a magyar gazdaság összetétele az elmúlt években “egészségesebb lett”, ugyanis a nagy számban jelenlévő multinacionális nagyvállalatok mellett egyre több a magyar tulajdonú, évek óta stabilan működő, néhány száz fős foglalkoztatotti létszámmal, több milliárd forintos árbevétellel rendelkező középcég.

A Videoton a legnagyobb magyar magántulajdonban lévő ipari vállalatcsoport, amely gyártási és gyártáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat kínál ipari vállalatok számára. A székesfehérvári székhelyű cég Magyarországon kilenc, Bulgáriában (Sztara Zagora) egy telephellyel rendelkezik. Alkalmazottainak száma meghaladja a tízezret.