Próbatermelést kezdett Horvátországban a Mol-leány

Az INA sikeresen megindította a próbatermelést két horvátországi gázmezőjén, a beruházás értéke 64 millió dollár volt – közölte a Mol Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A tájékoztatás szerint az INA a Medimurje projekt részét képező Vuckovec és a Zebanec gázmezőkön kezdte meg a próbatermelést. A projekt harmadik, Vukanovec nevű mezőjén a termelés várhatóan 2017 elején indul.

Az 100 kilométer hosszú új gázvezeték mentén öt kitermelő kutat állítottak üzembe. A projekt területén található összes gáz mennyisége hozzávetőleg 1 milliárd köbméter, amelynek jelentős részét 2024-ig termelik ki. A kitermelés átlagos szintje 2016. második fél évében várhatóan eléri a napi 2 ezer hordó kőolaj-egyenértéket, amely 2017-ben tovább emelkedik.

Kiemelték: további cél, hogy a Medimurje projekt mezőiből kitermelt szén-dioxidot gázvezetéken átszállítsák a Zutica és az Ivanic olajmezőkre, ahol az INA folyamatban lévő másodlagos termelésfokozó technikát alkalmazó projektjének keretében besajtolják a gázt a földbe.