Budapesten is bemutatkozott az új repülőgép

A Swiss International Air Lines genfi bázisának megtartásában és fejlesztésében is fontos szerep jut a CS100-as regionális repülőgépnek, amelyet a légitársaság a közelmúltban vett át a Bombardiertől – mondta a légicég regionális igazgatója.

Az új géptípus hivatalos budapesti bemutatóján Iris Malich, a Swiss németországi, ausztriai és kelet- közép-európai régiójának vezetője azt mondta, az új regionális gép Genfből is számos útvonalon repül majd. A légitársaság folyamatosan felülvizsgálja a cég ottani üzemelését, és egyre több útvonalra állítja be a korábbi típusokhoz képest 15-20 százalékkal hatékonyabban üzemelő típust.

A svájci Sonntagszeitung a korábban írt arról, hogy a Swiss tulajdonosa, a Lufthansa az Eurowingsre bízhatja a genfi üzemelést, ha a Swiss nem termel profitot ezen a bázison. Erre reagálva Iris Malich az MTI-nek azt mondta, elkötelezettek a genfi üzem mellett, erre is utalnak azzal, hogy a második Bombardier CS100-ast Canton de Genéve-nek nevezték el.  Peter Koch, a Swiss CSeries projektvezetője az MTI-nek arról számolt be, hogy az előzetes becsléseknek megfelelően alakulnak az új típus üzemelési mutatói mind kerozinfogyasztásban, mind pedig rendelkezésre állásban.

A svájci légitársaság július 15-én vette át az első CSeries 100-ast, ezzel a világon az első üzemeltetője a teljesen új tervezésű, regionális géptípusnak, amelyet Budapestre is közlekedtet. A Swiss összesen 30 darab gépet rendelt, a vásárlásra és a kapcsolódó beruházásokra 2 milliárd dollárt költött.