Használt abroncsokból készült installáció a Sziget fesztiválra

Európában egyedülálló, a fenntarthatóság és a környezettudatos gazdálkodás fontosságát szimbolizáló alkotás készült a Sziget fesztivál területén. A közel 2000 használt gumiabroncsból készült 8 méter magas installáció a fesztivál egyik központi helyén, a Világzenei színpad előtti területen kapott helyet. Az alkotás létrehozását a Continental Gumiabroncs divíziója támogatta.

Traktor-, személygépkocsi-, valamint motorkerékpár-abroncsokat egyaránt felhasználtak a rekordméretű installáció megalkotásakor. „Az egyes alkotóelemeket fémszerkezet, illetve olvasztás tartja egyben. Ez a fesztivál vendégeiként érkező nemzeteket összekovácsoló jelképként, a fenntarthatóságért tett erőfeszítést szimbolizálja”-, fogalmaz Szépvölgyi Gergő, az alkotó Envicash csapatának vezetője. „Az alkotás határokon átívelő folyamata a legelső gumiabroncs beérkezésétől, a tervezési munkafolyamatokon át egészen a kivitelezésig, 3 hónapig tartott” – tette hozzá a vezető. A még egyetemi tanulmányaikat – környezetvédelem és fenntarthatóság, illetve megújuló energiaforrások kutatásában – folytató alkotópáros az inspirációt egy Indiában töltött szakmai gyakorlatból merítette.

HBPH6866 copy

Ebbe a szellemi és fizikai alkotófolyamatba kapcsolódott be a Continental Gumiabroncs divíziója. „Cégcsoportunk alapvető értékei közé tartozik a fenntartható fejlődés elősegítése és a fiatal tehetségek újszerű kezdeményezéseinek támogatása. Ebben a projektben mindkét irány markánsan megjelenik, ezért örömmel vettünk részt az inspiráló, kétségkívül látványos végeredményt hozó munkában”-, mondta Rábai Dániel, a Continental Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója. A használt abroncsok begyűjtését a Continental partnere, az Euro-Rubber Kft. végezte.

Más rendezvényeken is megjelenik majd

A tervek szerint a Sziget fesztivált követően az installáció több nagy volumenű rendezvényen is megjelenik majd hazánkban és külföldön egyaránt, egészen 2018-ig. Ezt követően az alkotás a Hungaroringen talál majd végleges otthonra, hogy azt évtizedekig használhassa a versenyekre kilátogató közönség.