Nőtt a magyar autógyártásban dolgozók száma

Dinamikusan nő a magyarországi autógyártásban alkalmazottak száma, ami a bevételeket tekintve is jó előjel – közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

A közlemény szerint az elmúlt 5 évben folyamatosan növekedett az autógyártás árbevétele, 2015-ben 6800 milliárd forint volt, 8,7 százalékkal magasabb az előző évinél. Az alkalmazotti létszám hónapról hónapra emelkedik, 2016 augusztusában meghaladta a rekordot jelentő 87 ezret, ami szintén 8,7 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest.

Az Opten közölte: az autógyártó cégek adják a teljes magyarországi cégbázis árbevételének közel 7 százalékát, a beszállítói láncok nélkül. A szektor a multinacionális nagyvállalatok miatt rendkívül koncentrált, a top 10 cég adja az ágazat árbevételének közel 75 százalékát. Az ágazat a cégek számát tekintve kicsinek számít – jelenleg 506 cég működik ezen a területen -, de gyorsan fejlődik, amit mutat az is, hogy itt, az általános tendenciától eltérően, növekszik a cégalapítások száma.

A kicsi és erősen koncentrálódott szektorban a cégfluktuáció – az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítva az időszak elején rendben működőkéhez – 10 százalék, ami magyar viszonylatban alacsonynak számít – áll a közleményben.