Az SAP-vel bútorozott össze a Bosch

Együtt erősebben, mint egyedül – stratégiai együttműködésről kötött megállapodást a Bosch és az SAP a dolgok internete (Internet of Things; IoT) és az Ipar 4.0 (Industry 4.0) területein. Mindkét vállalat a felhőtechnológiára és a szoftveres megoldásokra is ki kívánja terjeszteni a közös munkát.

Együttes tevékenységük célja egyebek mellett a gyártási és logisztikai folyamatok gyorsítása, valamint termékeik és szolgáltatásaik biztonsági és minőségi színvonalának további emelése ügyfeleik számára. „A fejlett hálózatba kapcsolt ipar kínálta óriási lehetőségek még hatékonyabb kiaknázása érdekében a nemzetközi nagyvállalatoknak az eddigieknél intenzívebben és nyílt szabványok mentén kell együttműködniük” – hangsúlyozta a vonatkozó megállapodás aláírásakor Volkmar Denner, a Bosch igazgatótanácsának elnöke. „Jelentős ügyfélelőnyöket kínáló, újszerű megoldások csakis akkor jöhetnek létre, ha az egyes vállalatok erősségeikre és alapvető tevékenységeikre összpontosítva egyesítik erőiket” – tette hozzá Bernd Leukert, az SAP igazgatótanácsának a termékek és a fejlesztés területeiért felelős tagja.

Új, intelligens megoldások az ügyfelek szolgálatában
A tervek szerint a jövőben az SAP HANA adatbázis-platformját is igénybe vehetik az ügyfelek a Bosch IoT Cloud rendszerében. A cél nagy adatmennyiségek az IoT-alkalmazások számára történő valós idejű feldolgozása. Mindemellett a Bosch és az SAP a jövőben egyesíti szoftver- és felhőtechnológiai ismereteit, így a Bosch IoT Microservices – a különböző eszközök és részegységek közötti kapcsolat érdekében – az SAP HANA Cloud platformon is elérhetővé válik. Ennek része egyebek mellett a járművek, gyártóberendezések és eszközök biztonságosabb és hatékonyabb hálózatba kapcsolásának lehetősége a különböző, legfőképpen nyílt platformokhoz. A cél minden esetben új és intelligens szolgáltatásokat kínálni az ügyfeleknek. Ennek keretében például a hálózatba kapcsolt akkumulátoros csavarozók centiméter-pontossággal jelentik gyárcsarnokbeli pozíciójukat a központi termelési rendszernek, amely ennek megfelelően adja meg az egyes szerszámoknak a feladatukhoz szükséges meghúzási nyomaték értékét. Az eredmény a hatékonyabb termelési folyamatokban mutatkozik meg. A gyors adatbázisok, mint például az SAP HANA, a hálózatba kapcsolt iparból származó nagy adatmennyiségek tárolásának, feldolgozásának és kiértékelésének, illetve rendelkezésre bocsátásának alapvető feltételei. A Bosch és az SAP minden rendszere mindenekelőtt a biztonságról és adatvédelemről is szól. Mindkét vállalat hatékonyan és a legkorszerűbb technikákkal óvja az ügyfelek adatait, akik például igény szerint dönthetnek, mikor bocsátják rendelkezésre személyes adataikat és mikor kell azokat törölni.

Az Ipar 4.0 egységes keretfeltételeket igényel
„A szabványok és referencia-architektúrák alapvető feltételei az IoT és az Ipar 4.0 megoldások széles körű alkalmazásának” – emelte ki Volkmar Denner. A szabványosítás terén Volkmar Denner és Bernd Leukert egyaránt a nemzetközi Ipari Internet Konzorcium (Industrial Internet Consortium; IIC) és a német Industrie 4.0 platformmal folytatott szoros koordinációt szorgalmazta azon egységes keretfeltételek megteremtése érdekében, amely a gépek közötti együttműködést teszi lehetővé az ipar világában. „A közös úgynevezett „testbedek” jól beváltak e téren, amelyekkel a partnerek az érzékelők, gépek, szoftverek és felhőtechnológiák együttműködését vizsgálják, hogy mindebből különböző szabványokat hozzanak létre” – magyarázta Bernd Leukert.

Csökkenő ráfordítás, növekvő hatékonyság
A két nemzetközi nagyvállalat együttműködésének konkrét példája a villástargoncák helymeghatározási adatai, amelyek a nagyobb áttekinthetőséget és hatékonyságot szolgálják a logisztikában. A már rendelkezésre álló és az IIC által koordinált Track&Trace testbed segítségével például valós időben és centiméter-pontossággal határozható meg az egyes villástargoncák pozíciója nagy raktárbázisokon, repülőgéphangárokban és ipari parkokban. A helymeghatározás feladatát kamerákkal, GPS-adatokkal, lézerszkennerrel, rádióhullámokkal és fejlett hálózati kapcsolatban működő mozgásérzékelőkkel a Bosch által alapított start-up cég, a Zeno Track látja el. A pozíciós adatokat a Bosch IoT Cloud segítségével az SAP Vehicle Insights flottamenedzsment-rendszerére továbbítják, így a járműparkok intelligens módon irányíthatók, a szállítási feladatok és a karbantartások pedig a lehető legkedvezőbben tervezhetők és hajthatók végre – a ráfordítás csökken, a hatékonyság nő. A Bosch és az SAP közötti együttműködése jól mutatja, hogyan teszi lehetővé az érzékelők és szoftverek az egyes vállatokon is átívelő együttműködése új szolgáltatások kidolgozását.

A platformtechnológiák az IoT alapkövei
Mindkét vállalat további megoldásokon is dolgozik, például az automatizált vezetés és a hálózatba kapcsolt közlekedés területén. Itt folyamatosan óriási adatmennyiségek keletkeznek, amelyeket gyorsan és megbízhatóan kell kiértékelni. „Az adatbankok és a platformtechnológiák a dolgok internete (IoT) és az Ipar 4.0 új megoldásainak alapkövei, és ezeket kívánjuk világszerte az ügyfelek, partnerek és más felhasználók számára elérhetővé tenni” – mondta Bernd Leukert. „A Bosch széles körű érzékelőtechnikai tapasztalatokból meríthet, a mobilitás, a gyártás és a fogyasztási cikkek, illetve az egyes eszközök hálózatba kapcsolása területén egyaránt. Mindezek kombinációja nagyban segítheti ügyfeleinket értékesítésük növelésében” – hangsúlyozta Volkmar Denner.