Francia vadászgépeket vesz India

Franciaország és India 36 francia Rafale harci repülőgép adásvételéről írt alá megállapodást Újdelhiben, az ügylet értéke megközelíti a 8 milliárd eurót (mintegy 2500 milliárd forint).

A dokumentumot Jean-Yves Le Drian francia és Manohar Parrikar indiai védelmi miniszter látta el kézjegyével. Narendra Modi indiai miniszterelnök tavaly áprilisi, párizsi látogatásán jelentette be, hogy hazája vásárolni akar a Dassault Aviation francia cég által gyártott Rafale-okból. Kormányközi megállapodás is született, de az ügylet részleteiről szóló tárgyalások másfél évig elhúzódtak.

A két ország közötti kapcsolatokat már évek óta a francia harci gépek adásvétele határozza meg. India már 2012 elején tárgyalásokat kezdett a Dassault-val 126 gép vételéről, de a tárgyalások kudarcba fulladtak. India ezért úgy döntött, hogy 36 gépet mindenképpen vásárol, mert megítélése szerint ezek nélkülözhetetlenek légiereje számára a Kínával és Pakisztánnal folytatott fegyverkezési versenyben. A repülőgép-vásárlás része annak a 150 milliárd dolláros csomagnak, amelyről India nemrég határozott hadereje átalakítása érdekében.