Önvezető autókat kutat a Toyota

A Toyota kutatóintézet (TRI) megállapodást kötött egy újonnan alapított, nyílt forráskódú robotikai kutató vállalkozással szoftveres platformjaik és fejlesztési szaktudásuk alkalmazásáról. A TRI egymillió dollárral támogatja az OSRF nyílt forráskódú tevékenységét.

A világ legnagyobb autógyártójának egyik kiemelt fejlesztő központja, a Toyota kutatóintézet (TRI) bejelentette, hogy közös programot indít az Open Source Robotics Alapítvánnyal (OSRF) és annak újonnan alapított leányvállalatával, az Open Source Robotics Corporation céggel (OSRC) nyílt forráskódú és jogvédett robotikai és automatikai eszközök fejlesztése érdekében, melyek a Toyota önvezető járművekkel kapcsolatos, gyorsan bővülő kutatásait szolgálják majd. Ez a lépés azt szolgálja, hogy jelentősen kibővítsék a TRI kutatási és tervezési kapacitásait, s mindez hűen tükrözi a Toyota folyamatos evolúcióját, amely túlmutat a hagyományos járműipar korlátain, és amelynek célja, hogy a vállalat egy sokoldalú mobilitási technológiai vállalkozássá váljék. A Toyota kutatóintézet emellett egymillió dolláros adománnyal támogatja az OSR Alapítványt a nyílt forráskódú robotikai szoftverek fejlesztése és bevezetése érdekében végzett tevékenységében.

Az OSRF egy a globális robotikai közösség tagjai által alapított, független non-profit szervezet, melynek célja támogatni a robotikai és oktatási alkalmazást szolgáló, nyílt forráskódú szoftverek fejlesztését, terjesztését és bevezetését. Ez a szervezet felügyeli a Robot Operating System (ROS) – egy robotikai szoftverek írását szolgáló rugalmas rendszer – illetve a Gazebo – egy 3D multi-robot szimulátor – fejlesztését. A két évre szóló megállapodás keretében a TRI sokféle kezdeményezés megvalósítása érdekében hasznosíthatja az OSRC fejlesztőgárdájának szaktudását. Az együttműködés jól példázza a Toyota elkötelezettségét arra, hogy túllépjen a hagyományos vállalati K+F tevékenység korlátain.