210 új munkahely jön létre Debrecenben

Öt és fél milliárd forintos beruházással fejleszti gyártási kapacitását és a kutatás-fejlesztés informatikai hátterét debreceni gyárában a texasi központú National Instruments (NI) – jelentette be Alex Davern, a cégcsoport ügyvezető alelnöke Debrecenben.

Az NI globális szolgáltatóközpontjának kapacitásbővítését is eredményező fejlesztéssel 210 új, magas hozzáadott értékű munkahely jön létre Debrecenben – mondta az alelnök az NI Hungary megalakulásának 15 éves jubileumán tartott rendezvényen.

download-9

Alex Davern emlékeztetett rá: az év elején cégvásárlással egy 30 milliárd forint értékű csúcstechnológiát telepítettek Debrecenbe, aminek eredményeként a kis hatótávolságú kommunikációhoz (NFC) és a vezeték nélküli töltéshez kapcsolódó tesztrendszerek gyártó és tudásközpontjává vált a debreceni leányvállalatuk.

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: az Európai Unió után az Egyesült Államok a legnagyobb beruházó Magyarországon.

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével januártól szeptemberig 13 amerikai projekt zárult le, ami 122 milliárd forint tőkebefektetéssel háromezer új munkahelyet teremtett – tette hozzá megjegyezve, hogy további 13 amerikai projektet most készít elő a HIPA, ami újabb 150 milliárdos befektetést és csaknem háromezer újabb munkahelyet jelent az országban.

Ábrahám László, a NI Hungary ügyvezető igazgatója bejelentette: cégük mentorprogramja keretében Debrecen mind a 37 – önkormányzati, egyházi és alapítványi – iskoláját 3-3 robotépítő készlettel ajándékozza meg.    Ezzel tovább erősödik a 2009 óta működő NI mentorprogram, amelynek keretében a 2015-16-os tanévben már több mint négyszáz hazai iskolában, négyezer diáknak tartottak NI robotprogramozási szakkört, és szerveztek versenyeket. Fontos céljuk, hogy minél több diákban keltsenek érdeklődést a műszaki pályák iránt – fűzte hozzá az NI debreceni igazgatója.

Az 1976-ban létrejött National Instruments Corporation 2001-ben hozta létre első külföldi gyártóbázisát Debrecenben. Az elektronikai eszközök gyártása mellett itt kaptak helyet a cégcsoport Európát, Ázsiát és Amerikát kiszolgáló informatikai, jogi és pénzügyi szolgáltatóközpontjai is.