Elindult a 4000. Suzuki irányvonat

A Rail Cargo Hungaria Zrt. (RHC) 25 éve vasúti szállítópartnere a Magyar Suzuki Zrt-nek, a társaság az első Suzuki vonat indításának negyedszázados évfordulóján október 4-én indította útnak Komáromból a négyezredik autószállító vonatot, mely 200 gépkocsit juttat el belgiumi Zeebrugge kikötőjébe.

Kovács Imre, az RHC Zrt. igazgatóságának elnöke a vonatindítás előtt elmondta, 25 év alatt ötmillió kilométernyi távolságra jutatták el a Suzuki járműveivel rakott vonatokat. Ha a negyedszázad alatt eddig elfuvarozott vasúti kocsikat egymás mögé tennénk, a szerelvény hossza 4500 kilométer lenne.

Az Esztergomban gyártott autókkal megrakott vagonok átlagosan 1500 kilométerre továbbítják a kocsikra rakott 180-200 gépjárművet. Esztergomból indulva a leggyakoribb célállomások a belgiumi Zeebrugge, a holland Rotterdam és a németországi Lübeck. Innen a gépkocsik hajón folytatják útjukat Skandináviába, Ausztráliába, Dél-Amerikába, Taiwanra és Japánba.

Krisztián Róbert, a Magyar Suzuki Zrt. értékesítési és marketing operatív igazgatója felidézte, hogy a Magyar Suzuki Zrt. tervezett 50 ezres gyártókapacitását megsokszorozta, az itt készült járművek ma már a világ 128 országában közlekednek.

Az értékesítés növekedését a vasúti teherfuvarozásnak is követni kellett. Az itt gyártott gépkocsik iránti kereslet kielégítésére 2016 első hat hónapjában 2000 vasúti kocsi hagyta el a gyárat, mindegyik vagonon legalább 8-10 autóval.

A Rail Cargo Hungaria Zrt. 2015-ben több mint 66,67 milliárd forint nettó értékesítési árbevételt ért el az előző évi 71,1 milliárd forinttal szemben. A társaság 2015-ben 398 millió forint adózott eredményt könyvelt el a 2014. év 551 millió forint veszteségével szemben. A vállalatcsoport 2500 embert foglalkoztat.