F16-osokat gyárthat India

India külföldi vállalatok bevonásával korszerű együléses harci repülőgépeket gyártana az országban, ezért több gyártót is felkértek arra, hogy tegyenek erre vonatkozó ajánlatot – közölték az újdelhi védelmi tárca forrásai.

Indiai sajtóértesülések szerint mindenekelőtt az F-16-os vadászbombázót gyártó amerikai Lockheed Martin és a Gripen típusú harci repülőgépet előállító svéd Saab fegyveripari konszernekről van szó.

Szakértők szerint az indiai légierőnek több mint 100 harci repülőgépre van szüksége ahhoz, hogy légiflottáját felújítsa, erre pedig akár 16 milliárd dollárt (4500 milliárd forintot) is költhet. Értesülések szerint azonban ezek az elképzelések nehézségekbe ütköznek, mivel India túlnyomó részben hazai gyártást szorgalmaz.

Franciaország és India 36 francia Rafale harci repülőgép adásvételéről írt alá megállapodást szeptemberben, az ügylet értéke megközelíti a 8 milliárd eurót (mintegy 2500 milliárd forintot). A gépeket készen leszállítják Indiába.

Ugyanakkor egy nagyobb projekt 126 Rafale vásárlására a Dassault Aviation gyártócégtől zátonyra futott, mivel Újdelhi 108 repülőgép végszerelését Indiában akarta elérni.

Arup Raha, az indiai légierő parancsnoka újságírókkal október elején közölte, hogy ajánlatokat kaptak a Boeing, Lockheed Martin és Saab vállalatoktól. A Lockheed Martin még augusztusban felajánlotta, hogy F-16 (Block 70) vadászbombázóinak gyártását áthelyezi Indiába, amennyiben az ország légiereje ezt a típust választja.