Lexus IS 200t teszt: van élet a hibriden túl

Nem minden Lexus hibrid – talán ez a tanulsága a középkategóriás IS szedán tesztjének. Az NX és az RX után az IS is megkapta a négyhengeres turbós erőforrást.

img_0892

Hogy néz ki?

Még mindig ámulok, pedig már rég visszaadtam a tesztautót. Az IS gyönyörű. Minden szögből tetszetős, nincs semmi unalmas rajta, részletei és látványának egésze is lenyűgözött. Nagyjából mindenkit. A legjobb eszköz hogy kitűnjünk a tömegből, az F Sport felszereltség pedig a német prémiumhoz szokott merev és szigorú arcokat is meglágyítja. Agresszív kinézete időtálló, tíz év múlva is dögös lesz. Lámpái mind LED-esek, a távfény automatikusan felkapcsolódik.

img_0604

Az utastér egyáltalán nem szokványos, a német prémium szedánok egyhangúságának nyoma sincs, élek, formák, anyagok és stílusok orgiája vesz körbe. Találunk puha és kopogós, matt és fényes műanyagot, a bőr kellemes tapintású, az analóg óra középen elegáns. A középső kijelzőn a különböző tartalmakat egy béna kis egérrel érhetjük el, amelyet a középkonzol alján találhatunk. A műszeróra digitális és analóg keverék, látványos eleme a kormány egyik gombjának megnyomására balról középre húzódó fordulatszámmérő. A helyén a fedélzeti számítógép menüjében kalandozhatunk, a rádióadóktól, a pillanatnyi fogyasztáson át a navigációs adatokig, de a vezetési segédek állapotát is itt ellenőrizhetjük. Van belőlük bőven, a tempomat távtartós, van holttérfigyelőnk, ráfutásra figyelmeztetőnk és a vétlen sávelhagyás sem marad jelzés nélkül.

img_0577

A fűthető, valamint hűthető ülések sportosak és jól tartanak éles kanyarban, hosszabb úton is kényelmesek, a kormány vaskos, jó fogású. A hifi Mark Levinson – ezzel mindent elmondtam róla, hibátlan. 5.1-es, 17 hangszórója 835 wattot szólaltat meg. Csomagtartója kicsi, csupán 480 liternyi csomagot nyel el, szája szűk.

img_0887

Hogy megy?

A D-4ST benzinbefecskendezési rendszerrel szerelt Lexus IS 200t sportszedán legnagyobb teljesítménye 245 lóerő (180 kW), a maximális forgatónyomaték 350 Nm. Végsebessége 230 kilométer/óra, váltója nyolcfokozatú, álló helyzetből hét másodperc alatt éri el a 100 kilométer/óra sebességet.

img_0584

A közvetlenül a motorblokkra szerelt, levegő-víz rendszerű köztes töltőlevegő-hűtő jelentős mértékben csökkenti a turbófeltöltő után a motorba szívott levegő térfogatát, ami minimális turbólyukat, és ennek révén fokozott gázreakciót eredményez. A hengerfej vízhűtésű, a leömlő integrált. A VVT-iW (intelligens, széles tartományban változó) szelepvezérlési rendszer lehetővé teszi, hogy a motor Otto- és Atkinson-ciklusban egyaránt üzemelhessen, ami kedvezőbb üzemanyag-fogyasztást jelent. A twin-scroll turbófeltöltő változó vezérlésű lefúvató-szelepet alkalmaz. Ezzel a megoldással a turbó működtetését nem igénylő, kis motorterhelés mellett csökkenthető az ellennyomás, ami a szivattyúzási veszteségek minimalizálását, ezáltal kedvezőbb üzemanyag-fogyasztást jelent. A hengerfejbe integrált leömlő anélkül segíti elő a kipufogógázok lehűlését, hogy károsan befolyásolná a katalizátor felmelegedését. Ezzel nem csupán a katalizátor élettartama növelhető, de az az üzemi tartomány is, amelyben a motor optimális, sztöichiometrikus keverési aránnyal működik.

img_0913

A D-4ST rendszer az üzemanyagot közvetlenül a hengerekbe bejuttató, nagynyomású üzemanyag-ellátó rendszert kisnyomású szívótorok-befecskendezéssel kombinálja. A rendszer a motor terhelésének függvényében alkalmaz közvetlen vagy szívótorok-befecskendezést, így a menetkörülményektől függetlenül optimális égés érhető el.

img_0600

A csekély nikkeltartalmú, hőtűrő acélból öntött, műanyag szelepfedéllel, szívócsonkkal és szívócsövekkel szerelt motor tömege 160 kilogramm. Az erőforrás több mint tízezer órát töltött a fékpadon, mielőtt megkezdték volna intenzív közúti tesztjeit, amelyek során több mint egymillió kilométert tett meg.

img_0594

A mérnökök a motor több alkatrészén számos súrlódáscsökkentő megoldást alkalmaztak, ezzel is csökkentve az üzemanyag-fogyasztást. A középvonaltól eltolt főtengely révén csökken a dugattyúra ható tengelyirányú terhelés, és ezáltal a súrlódási veszteségek. A hengerfurat finomabb megmunkálást kapott, a dugattyú felületkezelését a dugattyúpalástra is kiterjesztve csökkent a csúszó ellenállás. A mérnökök kisebb feszítésű dugattyúgyűrűt alkalmaztak, és csökkentették a forgó alkatrészek tömegét. Csekély tömegű, görgős szelepvezérlő rendszert, valamint csekély súrlódású vezérműláncot építettek be, a lánc csúszó komponenseit csekély súrlódású anyagból gyártották. Szintén csekély súrlódású anyagokat alkalmaztak a főtengely olajtömítéseinél, valamint optimalizálták a kenőanyag áramlását, míg az olajszivattyú szállítását változó áteresztésű mechanizmus bevezetésével csökkentették.

img_0569

A blokk gyors felmelegedése érdekében hideg üzemben elzárják a blokkhoz áramló hűtőfolyadékot; szintén az üzemi hőmérséklet gyors elérését szolgálja a dugattyúhűtő olajsugarat vezérlő, azt szükség szerint elzáró rendszer. Az újonnan kifejlesztett, kálciummentes kenőolajnak köszönhetően megszűnt a kis fordulatszámon jelentkező kopogási hajlam; ugyanezt a célt szolgálja a dugattyúk olajsugár-hűtése.

img_0595

Milyen vezetni?

Bár hátsókerék-meghajtású, sok extra izgalmat nem kínál az IS 200t. Biztos kanyarvételt, jó kigyorsítási hajalmot, csendes üzemet és végtelen nyugodtságot. Nem lehet kihozni a sodrából még sport fokozatban sem. Apropó: az automatikus váltó karja mellett található egy ízléses menetdinamikai kapcsoló, amellyel takarékos, normál és sportos üzemmódok között választhatunk. Alaphelyzetben takarékos módban használtam a kocsit – bár ez a magas fogyasztáson nem látszott -, néha rávitt az ördög, hogy kipróbáljam az IS 200t dinamikus oldalát is. Az importőr amúgy is felhívta a figyelmemet, hogy a gomb elforgatásával egy teljesen másik autót kapok. Ha ez ebben a formában nem is bizonyult igaznak, valóban élénkebbnek éreztem és jobban élveztem az együtt töltött sportos perceket. Túlzott elvárásaink azonban ne legyenek, a turbómotor ellenére sokkal inkább komfortos jószág a Lexus IS, a futómű és a kormányzás közvetlensége meg sem közelíti például a hármas BMW-ét. Mentségére legyen mondva, sosem volt ez a cél a Lexusnál. Csendessége és motorjának kifinomultsága veri a németeket.

img_0568

Mennyibe kerül?

Az IS 200t csúcsfelszereltséggel nem olcsó mulatság (13,2 millió forint az alapára), de a hozzá hasonlóan felszerelt Mercedes-Benz, Audi és BMW modelleknél jelentősebb kedvezőbb áron kapható. Bár technikája korszerű, étvágya jelentős. A több mint 600 kilométeres tesztelés során, dinamikus vezetéssel is megfűszerezve, 100 kilométerenként 9,4 literes átlagfogyasztást mértem, ami mind a versenytársakhoz mérten, mind az autó teljesítményét figyelembe véve bántóan magas. Ha különc, legyen mindenben az? A prémium kategóriához viszonyítva alapfelszereltsége szegényes, se tolatókamera, se navigáció nem jár hozzá. A tesztelt F-Sport példány biztonsági felszereltsége példás, légzsákból tízet találunk. Fékei erősek, kerekei váltott méretűek, elöl 225/40 R17-es gumikkal, hátul 255/35 R18-asokkal.

Kép és szöveg: Biró Csongor

img_0593 img_0588 img_0587 img_0579 img_0567 img_0563 img_0596 img_0610

2 Comments on Lexus IS 200t teszt: van élet a hibriden túl

Comments are closed.