Magyar gyárakat is bekebelez a Samsung

A Samsung Electronics 8 milliárd dollárért megvásárolja az amerikai székhelyű Harman International Industries céget, ami minden idők legnagyobb dél-koreai vállalatfelvásárlása a tengerentúlon.

A Samsung részvényenként 112 dollárt fizet készpénzben, 28 százalékkal nagyobb összeget a Harman pénteki tőzsdei záróáránál.    A Harman az internetre kapcsolt autó és szórakoztató rendszerek gyártója. A világon csaknem 30 millió autóban használják a Harman termékeit. A Harman egyike a száz legnagyobb első körös autóipari beszállítónak a világon.    A Harman árbevétele a szeptember végével végződött 12 hónapban 7 milliárd dollár volt, ennek csaknem 65 százaléka az autóiparral kapcsolatos.

A Harman, amely mintegy 30 ezer embert foglalkoztat, a jövőben a Samsung önálló leányvállalataként működik tovább, és a céget továbbra is Dinesh Paliwan vezérigazgató irányítja.

A Harman már több mint húsz éve van jelen Magyarországon, ahol prémium márkás autókba gyárt navigációs berendezéseket, szórakoztató elektronikát, akusztikai rendszereket és erősítőket. Pécsen és Székesfehérváron is van gyára.