Jól megy a Volkswagennek

Emelkedtek a Volkswagen-csoport eladásai októberben és az idei év első tíz hónapjában is.

Európa legnagyobb autógyártó konszernje, a wolfsburgi székhelyű Volkswagen közölte, hogy októberben a tavalyi év azonos hónapjához képest 4,7 százalékkal több autót, 870 ezer 300 járművet adtak át a vevőknek szerte a világban. Októberben, alig több mint egy évvel a károsanyag-kibocsátási botrány kipattanása után, már a harmadik egymást követő hónapban emelkedtek a Volkswagen-csoport eladásai.

Volkswagen Golf

Az idei év első tíz hónapjában éves összehasonlításban 2,6 százalékkal 8,5 millióra növekedett a 12 márkát, köztük a névadó Volkswagent, az Audit, a Skodát vagy éppen a Seatot is gyártó csoport üzembe helyezett új autóinak száma. Európában 3,3 százalékkal több, 3,5 millió jármű talált gazdára, az ázsiai-csendes-óceáni térségben pedig 8,9 százalékkal 3,5 millióra ugrott a számuk. Különösen Kínában emelkedtek az eladások: 11,3 százalékkal 3,2 millióra nőtt a Kínában értékesített járművek száma.

A csoport eladásainak közel 60 százalékát adó márka, a Volkswagen októberben 4,4 százalékkal több járművet, 511 ezer autót értékesített. Míg a február-júliusi időszakban csökkentek, az utóbbi három hónapban már emelkedtek az eladások. Herbert Diess, a Volkswagen márkaigazgatója most először már arra számít, hogy az idei eladások meghaladják a tavaly elért 5,82 milliós számot. Reményre ad okot, hogy az első tíz hónapban 1 százalékkal több, 4,89 millió autót értékesítettek. Az emelkedést azonban alapvetően a kínai eladások hajtják. A kínai piac nélkül a Volkswagen eladásai októberben 9 százalékkal, a január-októberi időszakban pedig 8 százalékkal estek vissza. Különösen nagy mértékben csökkent Németországban a Volkswagenek iránti kereslet.