Lezárul az Alcoa kettéválása

Az Arconic Inc. részvényeinek november 1-jei tőzsdei bevezetésével New Yorkban lezárul az Alcoa Inc. alumíniumipari konszern két önálló működési területre bontása.

Az Alcoa Inc. korábbi tevékenységét két független vállalat viszi tovább, az Arconic Inc. és Alcoa Corporation. Az utóbbi, az “új Alcoa” az alumínium-nyersanyagipari tevékenységi kört, az Arconic pedig a magas hozzáadott értékű feldolgozóipari üzletágakat veszi át.

A kettéválásra az újonnan létrehozott Alcoa Corporation részvényei 80,1 százalékának arányos szétosztásával kerül sor. Úgy, hogy az Alcoa Inc. részvények Arconic Inc. részvénnyé alakulnak át, az Alcoa Inc. eredeti részvényesei pedig emellett (az október 20-i állás szerint) minden három Alcoa Inc. törzsrészvény után egy Alcoa Corporation törzsrészvényt is kapnak.

Az Alcoa Inc. 2015-ben 22,5 milliárd dollár értékesítési árbevétel mellett 1,9 milliárd dollár működési eredményt ért el nettó eredménye 121 millió dollár veszteség volt. Az Arconic irányítása alá került üzletágak 2015-ben 12,5 milliárd dollár forgalmat bonyolítottak. Az Alcoa Inc. 2015-ben 60 ezer alkalmazottat foglalkoztatott világszerte. Ebből az új Alcoa Corporation 17 ezer, az Arconic pedig 43 ezer alkalmazottat visz tovább.

Az eredeti Alcoa Inc. összesen 2200 alkalmazottat foglalkoztató magyarországi érdekeltségei az Arconic irányítása alatt Alcoa helyett Arconic néven működnek tovább.