Robotokat adott iskoláknak a debreceni gyár

Az amerikai National Instruments (NI) debreceni leányvállalata 15 millió forint értékben robotokat ajándékozott a megyeszékhely 37 általános iskolájának a cég másfél évtizedes fennállása alkalmából.

Az iskolánként három-három robotika készletet Ábrahám László, az NI Hungary igazgatója november 12-én, a helyi Agora tudományos élményközpontban rendezett RobotozNI jó! NI-napon adta át az iskolák képviselőinek.    A 2009 óta működő NI mentorprogram keretében a 2015-16-os tanévben már több mint száz hazai iskolában mintegy 3500 diáknak tartottak robotprogramozási szakkört, szerveztek számukra  tudományos versenyeket – mondta az igazgató. Ábrahám László rámutatott: mentorprogramjuk az óvodától az egyetemig, de még azon túl is segíti a gyerekeket és fiatalokat annak érdekében, hogy mielőbb felkeltsék az érdeklődésüket a műszaki ismeretek iránt.

“Kell a jól felkészült mérnök- és műszaki utánpótlás más cégek mellett az NI-nak is” – jegyezte meg, hozzátéve, mostani akciójukkal valamennyi debreceni általános iskolában beindulhat a robotika szakkör.  Egy-egy robotika készlet dobozában 541 alkatész van, köztük olyan – fényre, színre, ultrahangra érzékeny – mikroprocesszoros okos egység, amelyekből számos, különböző programok alapján működő robot felépíthető – magyarázta Ábrahám László.