Toyota RAV4 Hybrid teszt: villanypásztor

Csak dicsérni tudjuk a Toyotát, hogy nem hagyja abba a villamosítási hadműveletet, így végre Európában is lehet hibrid Toyota SUV-t kapni. A RAV4 Hybrid a típus legjobb változata, amely még 4×4-es hajtás nélkül is jó társunk lehet a hétköznapokban.

Hogy néz ki?

Alapjaiban nem változott meg a Toyota RAV4 formája, de az új lámpák és a hűtőmaszk révén merőben eltér az elődtől. Nem majmoltak senkit, önálló formatervet dolgoztak ki. Hossza 4,6 méter.  Izgalmasabb, modernebb és vonzóbb a szemnek. A menetfény és a hátsó lámpa mellett a fényszóró is LED-es, jó fényerejű, automatikusan is felkapcsolja a távolsági lámpát.

Toyota RAV4

Beltere kissé komplikált, de merőben új, hogy eltűnt a műszerfalról a klasszikus japán óra, a héthüvelykes érintőképernyőn azonban megtaláljuk a pontos időt. Rengeteg stílus és irányzat, számtalan forma és anyag kapott helyet, mintha több tervező versengett volna az elismerésért és végül akinek döntenie kellett volna, képtelen volt rá. Rend helyett káoszt teremtett a Toyota a RAV4 utasterében, kis idő amíg hozzászolunk. A kapcsolókat szétszórták a műszerfalon és a középkonzolon. Vezetősegédek közül kitűnik a sebességhatár-kijelző, a gyalogosészlelés, az automatikus távfény, a sávelhagyásra figyelmeztető, de van Bluetooth, automatikus tempomat, ráfutásra figyelmeztetőnk és tolatókamera. A segédek nem avatkoznak be durván, inkább a háttérben őrködnek.

Toyota RAV4

Csomagtartója padlórekeszekkel együtt 501 liter, a hátsó ülések ledöntésével (nem teljesen sík a felület, de egy padlókiegészítéssel kiiktathatjuk a lépcsőt) 1633 literrel gazdálkodhatunk. Jól pakolható, felárért rögzítőhálót és rendező elemeket is kapunk.

Toyota RAV4

Hogy megy?

Cégautóként előnye, hogy a hagyományos SUV-knál kevesebb mechanikus alkatrész található benne, nincs például váltója, a hajtáslánc lelke a HSD e-CVT néven emlegetett, fokozatmentes nyomatékosztást adó bolygómű, amibe a benzines és a villanymotor is hajt. Lineárisan és főként csendesen épül fel a nyomaték, így a korábbi Priusban és Aurisban tapasztalt visításnak az újgenerációs és átdolgozott hajtásban nyoma sincs. A 2,5 literes, Atkinson ciklusú benzinmotor 152 lóerős, legnagyobb forgatónyomatéka 206 Nm, a hibrid Lexus NX-ből is ismert konstrukcióban 140 lóerős (105 kW) és 270 Nm-es forgatónyomatékú villanymotor egészíti ki, a hibrid összteljesítménye 197 lóerő . Óvatos használatban nem éreztem ennyinek, de hát a hibridség lényege, hogy nem kérkedik az erővel. A maximális teljesítményt a dinamikus (power) állásban adja le, én inkább takarékos állásba fordítottam a forgókapcsolót. Ennek meg is lett az eredménye, a közel hatszáz kilométeres teszt során alig fogyasztott méretes szabadidő-autó 6 litert száz kilométerenként.

Toyota RAV4

Álló helyzetből száz kilométer/órás sebességre 8,3 másodperc alatt gyorsul fel, a végsebességét elektronika korlátozza le 180 kilométer/óránál.

A hátsó ülések alatt elhelyezett, 204 cellát tartalmazó nikkel-metál hidrid (1,56 kWh-s) akkumulátor pár kilométeren át saját erejéből is képes mozgatni az autót, de sokkal hatékonyabb, ha nem mi kapcsoljuk az EV (elektromos) módot, amely csak 50 kilométer/órás sebesség alatt kapcsolható kézzel, hanem hagyjuk a fedélzeti elektronikát dolgozni – ilyenkor akár 70-80-nal is suhanhatunk kibocsátás nélkül. A fék regeneratív, de külön visszatöltést segítő fokozata nincs a váltónak.

Toyota RAV4

Milyen vezetni? 

A RAV4 megőrizte az elődje által is alkalmazott, bevált McPherson rugóstagos első, és könnyű hosszlengőkarral szerelt, kettős keresztlengőkaros hátsó felfüggesztést. Ugyanakkor a lengéscsillapítókat és a csavarrugókat elöl-hátul átdolgozták. Futóműve feszes – ebből is látszik, hogy városra tervezték -, nem billeg kanyarban, a kormányzás nem ad különösebb vezetési élményt. Kikanyarodáskor kipörgeti rendesen az első kerekeket, úgy sikítanak a gumik, mintha nem dolgozna az autóban kipörgésgátló.

Toyota RAV4

Mennyibe kerül?

A hibrid RAV4 a legolcsóbb változat automatikus váltóval, az összkerékhajtás felára közel 2 millió forint, igaz ezért a pénzért kapunk még egy 50 kilowattos villanymotort a hátsó tengelyre (a teljesítmény ennek ellenére nem változik) és 1,65 tonnányi vontatmányt köthetünk utána. Hasmagassága 17 centiméter, így bátran elhagyhatjuk az épített utat, de ne felejtsük, hogy a kocsi farán nincs ott az AWD (összkerék-meghajtást jelző) felirat. (Ezt csak magamnak mondogattam, mert még sosem teszteltem elsőkerekes RAV4-est.)

Toyota RAV4

Gazdag az alapfelszerelés, az Active kivitel szövetkárpittal érkezik, kulcs nélküli nyitással és indítással, első ízben elektromos mozgatású csomagtérajtóval, kétzónás automatikus klímával, tolatókamerával, Bluetooth-kihangosítóval, érintőképernyős magyar nyelvű navigációval. Mindez 8,73 millió forintért. Toyota RAV4-est legolcsóbban 143 lovas dízellel 7,1 millióért kaphatunk, az összkerekes hibrid ára 9,73 millió forint.

Kép és szöveg: Biró Csongor

16 12 11 Toyota RAV4 3 2 1