Ezer vázlatból készül el egy autó végleges terve

Több, mint 2,8 millió négyzetméteres, azaz megközelítőleg 400 futballpályának felel meg, és évente 400 ezer gépkocsit gyárt. Ezek a Seat martorelli gyárának számai. Ám melyek azok a speciális számok, amelyek egy-egy gépkocsi elkészítése mögött rejtőznek?   

Az eredeti koncepció kigondolásától négy év telik el a kész gépkocsi legyártásáig, de gyakorlatilag minden egyes új modell mindig ugyanúgy kezdi meg létezését: egy ceruzával és egy papírlappal. A gépkocsi végleges formájának papírra vetéséig 1000 vázlat készül, a Seat Műszaki Központjában a rajzok a háromdimenziós megjelenést kapnak, és az autók agyagból készült modellek formájában nyerik el végleges formájukat, melyhez 5000 kilogramm agyag szükséges. Egy új szín kifejlesztéséhez három  év intenzív munkája szükséges, és a martorelli gyárban összességében évente 6,4 millió liter festéket használnak fel.

A műszaki központ több, mint 900 mérnököt alkalmaz, akik  a modelleket kidolgozása során évente több, mint 55 000 szimulációt valósítanak meg annak érdekében, hogy garantálják a gépkocsik biztonságát és kényelmét. Évente megközelítőleg 400 illat- és érintési teszt valósul meg a gépkocsi belsejének minden alkatrészét  és alkotóelemét érintve, mindez annak érdekében, hogy a jövőbeni ügyfeleknek kellemes élményt nyújtsanak.

Mielőtt egy új modell bekerül az értékesítési hálózatba, megközelítőleg 50 mérnök teszteli a prototípust, az adott gépkocsi képességeinek határát feszegetve a 120 000 kilométeres teszt periódus során megvalósuló nyári és téli vezetési teszteken, ami egyaránt jelent sivatagban és a jeges utakon való vezetést.

A csarnokokban  több, mint 2000 robot dolgozik az egy gépkocsit összetevő 3000-nél is több alkatrész összeszerelésén. A folyamat végén a legyártott gépkocsik 80 százalékát exportálják a Seat képviselettel rendelkező 75 országba.