A Ford nem ért egyet Trumppal

A Ford autógyár és a Goldman Sachs bankház vezetői helytelenítik a bevándorlást szigorító elnöki rendeletet.

A Ford Motor elnöke és vezérigazgatója, továbbá a Goldman Sachs vezető beruházási bank elnök-vezérigazgatója  egyaránt közleményben adott hangot álláspontjának, miszerint nem ért egyet Donald Trump rendeletével, amelyben az elnök átmenetileg felfüggesztette egyes   muzulmán  többségű országokból a beutazást.     A Ford közleményét ifjabb Bill Ford elnök és Mark Fields vezérigazgató írta alá. A két gazdasági vezető leszögezte: a cég nem támogatja a  rendeletben foglaltakat.

A Goldman Sachs elnök-vezérigazgatója, Lloyd Blankfein  – a Fordhoz hasonlóan – szintén a munkatársakkal közölte álláspontját. Blankfein – aki 2006 óta áll a bankház élén – leszögezte, hogy a sokszínűség a bankház sikerének egyik záloga, ezért ha a beutazások átmeneti tilalma esetleg állandóvá válna, az kárt okozna a banknak és munkatársainak egyaránt. “Mi ezt a politikát nem támogatjuk, és szeretném megjegyezni, hogy szövetségi bíróságon máris megtámadták” – fogalmazott munkatársaihoz intézett üzenetében Blankfein, akinek nem egy, a legfelsőbb vezetésben dolgozó kollégája a Trump-kormányzat munkatársa lett. Gary Cohn például a Fehér Ház gazdasági tanácsadói bizottságának vezetője lesz, Steven Mnuchin pedig a pénzügyminiszteri poszt várományosa.

A nagy amerikai vállalatok – néhány kivétellel –  eddig nemigen kommentálták a vitatott elnöki rendeletet, de például az Apple, a Google vagy a Facebook vezetői a munkatársaikhoz küldött elektronikus leveleikben elítélően nyilatkoztak arról.      A Starbucks kávéház-láncolat vezetője, Howard Schultz – aki az elnökválasztási kampányban aktívan támogatta Hillary Clinton, demokrata párti elnökjelöltet  – bejelentette: a vállalat az elkövetkező öt esztendőben tízezer menekült alkalmazását tervezi.