Jól teljesít a BMW és a Mini Magyarországon

A BMW Group Magyarország 14%-os növekedést ért el 2016-ban az új 7-es BMW a luxus-limuzin kategória éllovasa lett, a BMW i3 vezet az elektromos autók piacán az egyéni vásárlók körében, valamint a BMW jelentős előnnyel első a prémium kategória összkerék-meghajtású modelljei között – közölte sajtótájékoztatón Baudouin Denis, a vállalat ügyvezető igazgatója.

A bajor márka – a tavalyi évhez hasonlóan – újabb hazai értékesítési rekordot jelenthetett be: a BMW modellek tavalyi eladásai 14 %-kal, míg a Mini modelleké 18 %-kal növekedtek 2015-höz képest. Magyarországon 2388 BMW-t és 141 Minit adtak át ügyfeleknek tavaly, ami mindkét márka számára korábban nem látott rekordteljesítményt mutat.

Annak ellenére tudott nőni az értékesítés, hogy az M2 és iPerformance modellek mellett nem volt újdonság a bajorok tarsolyában. A hazai BMW vásárlók legkedveltebb modellje a 3-as sorozat, melyből 427 darabot értékesített a vállalat, a népszerűségi lista második és harmadik helyezettje az X5 és az 5-ös sorozat lett 323, illetve 321 darabos eladással, de a sikerben jelentős hányadot képvisel a tavaly teljes évben elérhető X1-es 267 autóval, a továbbra is népszerű 2-es sorozat 175 darabbal, valamint az X3 (157 autó), a 4-es sorozat (138 autó), a BMW 1-es (129 autó), az X4 (113 autó) és az X6-os (100 autó) modellek. Kiemelkedően sikeres volt az új 7-es BMW a magyar piacon, 94 darabos értékesítésével nemcsak a luxuslimuzin kategória éllovasa, de növekedési ütemével a legdinamikusabban fejlődő BMW modell is egyben.

A BMW i3 és i8 modellek magyarországi értékesítése igazi sikertörténet, tavaly 88 i3 és további 10 i8 modellt helyeztek forgalomba, mellyel Magyarország a teljes Közép-kelet európai régió legsikeresebb BMW i piaca. Az i modellek mellett a szintén zöld rendszámos iPerformance változatokból (225xe, 330e, 740e, X5 40e) november végéig 65 példányt adtak át. Piacvezető lett az összkerékhajtású modellek kategóriájában is a bajor gyártó. Az xDrive meghajtás aránya a BMW teljes modellmixében is vezet (59%), és biztosít első helyet immár 5 éve a gyártónak az összkerékhajtású prémium autók piacán.

zöld rendszám, BMW

A 2015-höz képest tavaly 18%-os értékesítési növekedést produkáló Mini modellek közül a legnépszerűbbek a klasszikus modellek (3 és 5-ajtós, illetve Cabrio) lettek 78 darabos eladással, de jól teljesített a Countryman/Paceman és a Clubman is (33% és 12%-os részesedés az összes eladásból).

A BMW Motorrad is stabil növekedést könyvelhetett el tavaly: a 271 db motor értékesítése 7%-os emelkedést eredményezett, melyhez nagyban hozzájárult az R1200 GS és az R1200 GS Adventure modellek piacvezető szerepe 109 darabbal az 500 cm3 feletti kategóriában, valamint az R 1200 RT 29 db-os értéke az 500 cm3 feletti túramotor kategóriákban, ahol szintén a BMW kétkerekűje a legnépszerűbb.

A BMW Group a tavalyi centenáriumi évében globális értékesítési rekordot állított be 2 367 603 db eladott járművel (5,3%-os növekedés 2015-höz képest), a BMW márka pedig először lépte át a 2 milliós értékesítési határt 5,2%-os növekedés mellett. A Mini és BMW Motorrad is rekordértékesítést könyvelhetett el (6,4%-os, illetve 5,9%-os növekedés, 360 ezer db autó és 145 ezer db motor), míg a Rolls-Royce történelme második legsikeresebb évét zárta tavaly: ügyfelei 4 011 db luxusmodellt vehettek át.

„A BMW Group Magyarország 2016-os eredményeit látva, úgy érezzük, a márka centenáriumát Magyarországon is méltó eredményekkel ünnepelhettük. A BMW szinte minden kategóriában kiegyensúlyozott, stabil növekedést ért el, melyre nagyon büszkék vagyunk. Kiemelném a leköszönő BMW 5-ös modellt, mely értékesítésének utolsó szakaszában is rendkívül népszerűnek mutatkozott. Az új, immár hetedik generációs BMW 5-ös februárban érkezik, így biztosak vagyunk benne, hogy a világ legnépszerűbb üzleti limuzinja új értékesítési rekordot állít be idén is. 2017-ben további növekedést várunk, az immár öt tagú BMW iPerformance plug-in-hibrid modelljeinktől is, melyekhez tavasszal csatlakozik a vadonatúj BMW 530e, illetve nyáron érkezik a plug-in-hibrid Mini Countryman is.” – tette hozzá Baudouin Denis a BMW Group Magyarország ügyvezető igazgatója.

Mini

Az első negyedévben elérhetővé válik az új Mini Countryman, mely egy, a márka számára új kategóriában, a prémium kompakt SAV/SUV szegmensben viheti sikerre a márkát. Áprilisban bemutatkozik összkerékhajtású, még sportosabb változata, a Mini John Cooper Works Countryman is. “További bizakodásra ad okot a JCW változat debütálása a prémium-kompakt szegmensben, a Mini John Cooper Works Clubman képében, illetve a kategória és a márka számára is első plug-in-hibrid Mini modell, a Cooper S E Countryman ALL4 nyári megjelenése miatt is úgy gondoljuk, 2017 a Mini éve lesz Magyarországon” – mondta el Oros Attila Mini márkavezető az esemény alkalmával.