Összeborul a Ford és a Toyota

Az autókban használható okostelefonos alkalmazások iparági szabványosításán dolgozik közösen a Toyota és a Ford.

A Toyota és a Ford létrehozta a SmartDeviceLink konzorciumot: a nonprofit szervezet célja egy nyitott forráskódú szoftver biztosítása az autókban használható okostelefonos alkalmazások fejlesztéséhez. A konzorcium azt a célt szolgálja, hogy a vásárlók egyre több lehetőség közül választhassanak, ha autózás közben csatlakoztatni akarják okostelefonjukat, és kezelni szeretnék annak alkalmazásait. Több további autógyártó és autóipari vállalat jelezte, hogy szintén csatlakozni kíván az együttműködéshez.

A konzorciumhoz csatlakozó első autógyártók a Mazda, a PSA-csoport, a Subarut is gyártó Fuji Heavy és a Suzuki, míg az első beszállító vállalatok az Elektrobit, a Luxoft és a Xevo. A Harman, a Panasonic, a Pioneer és a QNX szándéknyilatkozatban jelezték, hogy szintén csatlakozni kívánnak a társuláshoz. A SmartDeviceLink segítségével a felhasználók könnyen hozzáférhetnek kedvenc okostelefonos alkalmazásaikhoz, akár hangvezérlésen keresztül is. A nyílt forráskódú platform alkalmazásával az autógyártók és beszállítóik kialakíthatnak egy egységes szabványt, amely integrálható az alkalmazásokba. Ez a fejlesztők számára is előnyt jelent, hiszen így csupán egyetlen, minden résztvevő autógyár által elfogadott csatlakozási megoldást kell használniuk – vagyis jobban összpontosíthatnak az alkalmazások által kínált felhasználói élményre.

A SmartDeviceLink technológiával a fejlesztők olyan okostelefonos alkalmazásokat készíthetnek, amelyek az autó kijelzőjével, a kormánykerékre szerelt kapcsolókkal és hangvezérléssel is kezelhetők. Az integráció új szintje lehetővé teszi, hogy az autósok vezetés közben is könnyen, felhasználóbarát megoldásokkal használhassák kedvenc alkalmazásaikat. A vásárlók számára további előnyt jelent, hogy a fejlesztők és az autógyártók közös munkája a nyílt forráskód – ezzel együtt pedig a szoftver minőségének és biztonságának – fejlődését is eredményezi majd. A SmartDeviceLink technológia iparági szintű alkalmazásával lehetőség nyílik arra, hogy az alkalmazásfejlesztők innovációi világszerte autók millióiban jelenhessenek működhessenek. A társulásban részt vevő vállalatok és beszállítók a saját szabványaikkal kompatibilis felhasználói élményt nyújthatnak, ugyanakkor azt is szabályozhatják, hány alkalmazás férhet hozzá a jármű adataihoz.

A SmartDeviceLink technológia a Ford által kifejlesztett AppLink szoftverre épül, amit a vállalat 2013-ban nyílt forráskóddal bocsátott a fejlesztői közösségek rendelkezésére. A Ford AppLink szoftver jelenleg világszerte több mint 5 millió autóban működik. A Toyota azt tervezi, hogy SDL-alapú telematikai rendszere 2018 körül kerülhet kereskedelmi forgalomba. A Ford AppLink felhasználói számára már elérhetők a Pandora, a Spotify, a iHeartRadio, az AccuWeather és más népszerű alkalmazások. A Livio feladata lesz a nyílt forráskódú projekt irányítása és a szakmai tanácsadás a SmartDeviceLink konzorcium tagjai számára. További információkért látogasson el az SDL honlapra, vagy kérjen tájékoztatást a konzorciumtól.