Megduplázta kapacitásait a kecskeméti abroncsfeldolgozó

Mintegy 750 millió forintos fejlesztéssel megduplázta kapacitását az elhasznált gumiabroncsokat környezetbarát technológiával újrahasznosító AquaJet.

A Bács-Kiskun megyei mintaüzem évi 380 tonnáról a duplájára, közel 770 tonnára növelte gumiabroncs-feldolgozó gyártókapacitását, emellett a hartai telephelyen, 25 százalékkal alacsonyabb fajlagos energiaráfordítással, a korábbihoz képest többféle méretű gumiabroncsot is képesek már feldolgozni. A fejlesztés a Norvég Alap 412 millió forint támogatásával valósult meg. Az AquaJet által használt technológia egyedülálló magyar zöldipari szabadalom, amellyel a hulladékgumi újra alapanyaggá alakítható. A közlemény szerint az eljárás alapja a speciális ultra-nagynyomású vízsugaras őrlési módszer, amellyel a járműabroncsot alkotó különféle típusú gumik külön-külön kinyerhetők. A végtermék nagy tisztaságú, fémmentes, 400 mikron alatti átmérőjű részecskékből álló gumipor, ami a gumi-, gumiabroncs-, építő- és műanyagipar területén alapanyagként, valamint alapanyag-helyettesítőként hasznosítható.

Kostyál Gábor, az AquaJet Zrt. alapító elnöke szerint fejlesztésük megújítja az abroncsfeldolgozást. A magyar tulajdonú cég külföldön szeretne terjeszkedni, az újrahasznosított gumipor mellett a technológiát is értékesítik majd a világpiacon – ismertették a közleményben.