Milliárdos fejlesztésekkel menekül előre a Bosch

Magasabb forgalom mellett csökkent a német Robert Bosch GmbH autóipari alkatrész és részegység beszállító vállalat üzemi eredménye tavaly, de a vállalat milliárdos nagyságrendű fejlesztési beruházásokkal megy elébe az elektromos mobilitás és a dolgok internete által támasztott technológiai és piaci kihívásoknak.

A Bosch 2016-ban az egy évvel korábbihoz képest 3,5 százalékkal 73,1 milliárd euróra növelte értékesítési árbevételét. Devizaárfolyam-hatásoktól megtisztítva az árbevétel 5,4 százalékkal növekedett. A kedvezőtlen árfolyam-hatások 1,3 milliárd euróval terhelték meg a Bosch bevételét.     A Bosch tavaly 4,3 milliárd euró kamat és adófizetés előtti (EBIT) üzemi eredményt ért el, 6,5 százalékkal kisebbet a 2014-es 4,6 milliárd eurónál. A cég bevételarányos jövedelmezősége 6,5 százalékról 5,8 százalékra csökkent, szemben a középtávú tervekben kitűzött 8 százalékos céllal.     A Bosch a motorvezérlő szoftver fejlesztőjeként érintett lehet a Volkswagen dízelbotrányában. A folyamatban lévő jogi eljárás esetleges költségeinek a fedezésére a cég 750 millió euró céltartalékot különített el tavaly.

“A kedvezőtlen körülmények ellenére is teljesítettük 2016-os növekedési terveinket” – közölte Volkmar Denner, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának elnöke az éves eredmény beszámolón, hangsúlyozva, hogy a vállalat történetének legnagyobb horderejű átalakulása zajlik, ami iparági, piaci, és technológiai szinten egyaránt a korszakos változások élvonalába helyezheti a céget.

A Bosch több milliárd eurós nagyságrendű beruházásokat hajt végre a hálózatra kapcsolt járművekre és az elektro-mobilitásra való átállás technológiai feltételeinek megteremtése érdekében. A hálózatra kapcsolt berendezések, (internet of things, IoT) piacán a Bosch vezető beszállítóvá kíván válni és nagy üzleti lehetőségeket lát a digitális asszisztens szolgáltatások, a mesterséges intelligencia fejlesztésében is. Ennek érdekében a Bosch 300 millió eurós beruházással mesterséges intelligencia fejlesztő központot hozott létre. A cégcsoport kutatás-fejlesztési kiadásai egyébként 2016-ban 6,6 milliárd euróra rúgtak.

A Bosch Mesterséges Intelligencia Központ (BCAI) 2017 elején kezdte meg működését. A fejlesztés célja a Bosch szenzortechnológiában elért eredményeire építve a tanulásra és intelligens döntések meghozatalára képessé tenni a különféle gépi berendezéseket.

“Tíz év múlva alig lesz elképzelhető olyan Bosch-termék, amelyben ne lenne mesterséges intelligencia: vagy maga a termék lesz intelligens, vagy a kifejlesztésében, illetve a legyártásában játszik majd kulcsszerepet a mesterséges intelligencia” – mutatott rá Volkmar Denner. Hozzátette: öt éven belül a Bosch árbevételének már tíz százalékát adják majd a mesterséges intelligenciával felvértezett termékek.