A magyar Zoltek növeli a termelőkapacitását Mexikóban

Az olcsó karbon- és akrilszálak gyártásában világelső, japán tulajdonban lévő magyar-amerikai Zoltek 2017-ben Mexikóban növeli gyártási kapacitásait. Ezzel a bővítéssel több, mint 10 ezer tonna karbonszálat gyárthatnak majd évente a mexikói üzemben. A nyergesújfalui és a mexikói üzem össztermelése meghaladja majd a 20 ezer tonnát egy évben.

A Zoltek által gyártott PX35-ös karbonszál jó ár-érték aránya és különleges gyártási technológiája miatt az egyik legnépszerűbb a karbonszálas anyag a piacon. A bővítés azért is kulcsfontosságú, mert rohamosan nő a kereslet a különböző iparágakban a karbon- és akrilszálas alkatrészekre. Josihiro Takeucsi, a magyar-amerikai cég vezérigazgatója elmondta, hogy a gépgyártásban és a szélenergia felhasználásban is egyre népszerűbbek a Zoltek termékek. Szerinte a cég fő stratégiája, hogy folyamatosan kielégítse a növekvő keresletet a termékek iránt, a mexikói bővítés is ezt a célt szolgálja majd.

A japán Toray vállalatcsoport 2014 márciusában teljes egészében megvásárolta az amerikai Zoltek cégcsoportot. A felvásárlást követően a nyergesújfalui Zoltek Zrt. továbbra is az Amerikai Egyesült Államokbeli St. Louis-ban található központ leányvállalata maradt.

Biró Milán