Opel-elnök a szentgotthárdi gyárban

Az első magyar autó, a 25 éves első magyar Opel Astra születésnapját ünnepelte a szentgotthárdi gyár Karl-Thomas Neumann Opel elnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelenlétében. Március 29-én nem sokkal dél után begördült a gyártócsarnokba az a történelmi Astra, amelyet 1992 márciusában Antall József miniszterelnök vezetett le a gyártó sorról. Most utasként a két díszvendég érkezett az autóval, amit a gyárértekezleten résztvevők és a vendégek tapssal köszöntöttek.

25 évvel ezelőtti TV-híradó részlet idézte fel a történelmi pillanatokat, majd Grzegorz Buchal gyárigazgató köszöntötte a megjelenteket, köztük azt a több, mint 160 munkatársat, aki ott dolgozott már a gyárban az első Astra születésekor. Ezután Karl-Thomas Neumann, az Opel igazgatótanácsának elnöke lépett a mikrofonhoz. Bevezetőben arra emlékeztetett: – Az Opel volt az első autóipari beruházó Magyarországon a demokratikus változások kezdetekor. Erre nagyon büszkék vagyunk! Annak idején az Opel nemcsak egy stratégiai döntést hozott arról, hogy első közép-európai gyárát Magyarországon építi meg, hanem hosszú távra elkötelezte magát az ország gazdasága mellett.”

Opel Astra

Neumann felidézte az első magyar Astra születésnapját és idézte Antall József miniszterelnököt, aki annak idején arról beszélt, hogy az Opel új ipari kultúrát teremtett Magyarországon, az első magyar személyautót pedig a politikai változások gazdasági szimbólumának nevezte.

Szentgotthárdon 25 éve indult a motorgyártás is és ez az a tevékenység, amely mind a mai napig folyik. Az elmúlt 25 évben több, mint 9 millió motor készült a folyamatosan korszerűsödő üzemben, amelynek összberuházása meghaladja a 1,4 milliárd eurót. A legújabb, hétszázmilliós invesztíció eredményeként a új, rugalmas technológiát használó Flex-gyárban, ma már három motorcsalád (kis és közepes benzin, illetve közepes méretű dízel) 38 különböző változata készül.

Neumann

Az Opel elnöke, Karl-Thomas Neumann a motorgyárról a következőket mondta: „Nagyon büszkék vagyunk a legkorszerűbb eljárásokat felvonultató szentgotthárdi üzemünkre, amely 2013 óta világszínvonalon készíti az Opel motorok új generációjának három változatát is. Szentgotthárd kulcsszerepet játszik az Opel modell offenzívájában, legkorszerűbb motorjaink többsége itt készül.” A színpad mellett ekkor még letakarva álló új Insigniára mutatva Neumann jelezte: „Ebben is lesz magyar szív: az új 1.5-ös benzines turbó motor itt készül Szentgotthárdon.”