Baj van a padozatokkal

Magyarországon a 3,8 millió négyzetméter ipari- és egyéb logisztikai létesítmények mintegy felénél problémát jelent, hogy a tervezésénél, kivitelezésénél nem fordítottak kellő figyelmet a padozatok megfelelő minőségére – közölte a Magyar Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ).

A szakmai szövetség közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a megrepedt, széttört padozatok rendbetételével, a megfelelő technológia kiválasztásával ágazati szinten évente 3-4 milliárd forint költséget lehetne megtakarítani.    A felmérés szerint a probléma oka, hogy a létesítmények nagy többségénél a tervezéskor nem foglalkoztak a beépített ipari padlók életciklus költségeivel, a kivitelezés sokszor gyenge minőségű, és ezért a gyorsan hibásodó padozatokon 3-5 éven belül jelentős javítást kellene elvégezni.

Fülöp Zsolt, az MLSZKSZ elnöke a közleményben kiemelte: ha a beruházási terv készítésekor figyelembe veszik az üzemeltetési szempontokat, jobban odafigyelnek a kivitelezés minőségére, akkor a jó padozatra jelentősebb összeget legkorábban 10-15 év múlva kell költeni.

A szövetség a logisztikai és közlekedési szakma egyik meghatározó szervezete, 70 tagja a magyar logisztikai szolgáltató központok mintegy 90 százalékát fogja össze, és lefedi a komplett szolgáltatási láncot. A szövetséget 2002-ben alapították.