Defekttűrő abroncsok készülnek Tatabányán

Tatabányán készül a Bridgestone legújabb gumiabroncsa, amellyel defekt esetén akár 80 kilométer is megtehető 80 kilométer/órás sebességgel. A Tatabányán gyártott új generációs gumiabroncsokat szinte valamennyi európai országba szállítja majd a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft.

„Nagyon büszkék vagyunk, hogy a tatabányai gyárunkban készül a Bridgestone egyik legmodernebb gumiabroncsa. Ez nagy lehetőség, ugyanakkor a korszerű gyártási folyamat miatt kihívás is számunkra, azonban modern gyártóberendezéseink révén munkatársaink magas színvonalon tudják ezt a feladatot is teljesíteni” – mondta Topolcsik Melinda, a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. ügyvezető igazgatója. „Az új abroncsok teljes méretválasztékának csaknem felét tatabányai gyárunkban készítjük, és innen szállítjuk Európa országaiba” – tette hozzá az igazgató.

A japán Bridgestone gumiabroncsgyártó tatabányai üzeme 2016-ban 34 milliárd forint árbevételt ért el, szemben a 2015-ös 26 milliárd forinttal – mondta el a vállalat ügyvezető igazgatója. Topolcsik Melinda hozzátette, a gyár kapacitásbővítésének második üteme 2017 végére fejeződik be, ekkorra a tatabányai üzemre fordított beruházási érték eléri a 150 milliárd forintot. A gyár a bővítés előtt, 2013-ban 361 dolgozóval 1,8 millió abroncsot állított elő, 70 ezer négyzetméteres területen. A termelés felfutása 2020-ra várható, ekkor ezer munkatárssal 7,2 millió autógumit gyártanak majd, és a gyár alapterülete eléri a 147 ezer négyzetmétert.

 A tatabányai üzem a Bridgestone legfejlettebb technológiával felszerelt európai gyára, 270-féle abroncsot készítenek itt. A hagyományos gyártási technológiák mellett itt megtalálható a világon csak három gyárban alkalmazott BIRD gyártósor, mely az alapanyagokból emberi kéz érintése nélkül készít gumiabroncsokat. A technológiát a prémium kategóriás abrobcsok gyártásánál használják.

    A Bridgestone Corporation és leányvállalatai a világ 25 országában 178 gyárat üzemeltetnek, több mint 144 ezer munkatársat foglalkoztatnak, termékeit több mint 150 országban értékesítik.