Kevesebb autót vettek a britek

brit, Egyesült Királyságban
Nagy-Britanniában csaknem húsz százalékkal csökkent a forgalomba helyezett új autók száma áprilisban, ez az elmúlt hat évet tekintve a legnagyobb mértékű visszaesés.

A Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) szakmai képviseleti szervezet honlapján közzétett kimutatás szerint áprilisban 19,6 százalékkal, 152 ezer 76-ra mérséklődött az új autók eladása éves összehasonlításban.    Márciusban még rekordszintre nőttek az eladások, Nagy-Britanniában ugyanis áprilistól magasabb adót kell fizetni az új járművek után, ezért sokan előrehozták vásárlásaikat, kihasználva az adóemelés előtti utolsó pillanatokat.

Idén az első négy hónapban összesen 1,1 százalékkal nőtt az új autók eladása a tavalyi év azonos időszakához képest. Szakértők az év egészére 5 százalékos eladáscsökkenést várnak, amit elsősorban a Brexittel összefüggő bizonytalanságokkal indokolnak.

Áprilisban az eladott dízelautók száma 27 százalékkal, a benzinüzeműeké pedig 13 százalékkal csökkent a tavalyi azonos hónaphoz képest.

Tavaly már ötödik éve emelkedett a forgalomba helyezett új autók száma Nagy-Britanniában. 2016-ban 2,692 millió új autót helyeztek forgalomba, 2,3 százalékkal többet az előző évinél.