Magyar gyáruktól várják busás hasznukat az indiaiak

Az Apollo Tyres nettó értékesítési bevétele 11 százalékkal nőtt az előző évihez képest.

 Az Apollo Tyres igazgatótanácsa jóváhagyta a társaság januártól márciusig tartó, negyedik negyedévről és a 2016-17-es pénzügyi évről szóló, auditált beszámolóját. Az igazgatótanács 300 százalékos osztalék fizetésére tett javaslatot, melyet a közeljövőben sorra kerülő, következő közgyűlésnek kell jóváhagynia.

A vállalat összes üzemének és üzletágának konszolidált éves árbevétele 11 százalékkal nőtt, és elérte a csaknem 1,77 milliárd eurót. A társaság nettó nyeresége ugyanebben az időszakban 149,3 millió euró volt. A negyedik pénzügyi negyedév nettó értékesítési árbevétele 10 százalékkal nőtt az előző pénzügyi év hasonló időszakához képest, és megközelítette a 457,1 millió eurót; a negyedik pénzügyi negyedévre jelentett nettó nyereség 32,2 millió euró volt.

Az eredményekkel kapcsolatban Onkar S Kanwar, az Apollo Tyres Ltd elnök-vezérigazgatója elmondta: „Az elmúlt pénzügyi évben tapasztalt kihívások ellenére minden kulcsfontosságú területünk jól teljesített. A negyedéves összehasonlításban is meredeken megemelkedő nyersanyagárak továbbra sem könnyítik meg a helyzetünket, és negatívan befolyásolták a profitmarzsunkat is. A személygépkocsi-abroncsok üzletága által elért értékesítési volumen minden földrajzi régióban egészséges növekedést mutatott. A tehergépkocsi-abroncsok eladásában ugyan a negyedik negyedében növekedést értünk el Indiában, azonban erre rányomta bélyegét, hogy év közben – elsősorban Kínából – jelentős mennyiségű, kimondottan olcsó árkategóriájú abroncs áramlott a piacra.” Hozzátette: „Most, hogy már zöldmezős magyarországi beruházásunkból és Chennai-ban működő, a közelmúltban kibővített teherautó- és autóbuszabroncs-gyárunkból is új abroncsok gördülnek a piacra, az előttünk álló pénzügyi évben komoly volumenbővülésre, a következő években pedig európai piaci részesedésünk fokozatos növekedésére számítunk.”