10 ezer kilométernél is messzebbre mehet az új kínai drón

Végrehajtotta próbarepülését a tömeggyártásra szánt kínai CH-5-ös pilóta nélküli repülőgép az észak-kínai Hopej tartományban.

A drónt először tavaly a dél-kínai Csuhaj városában egy nemzetközi repülőkiállításon mutatták be. A kínai gyártó szerint a pilóta nélküli repülőgép felderítésre, megfigyelésre, járőrözésre, és csapásmérő bevetésekre is alkalmas.

Si Ven, a Szivárvány névre keresztelt drón projektjének egyik fejlesztő mérnöke elmondta: az első bemutatása után egy sor fejlesztést hajtottak végre a pilóta nélküli repülőgépen, amely szerinte képességeit tekintve a világ legjobbjai közé tartozik.    Si közölte azt is, hogy a 21 méteres fesztávú CH-5-ös drón hatótávolsága több mint 10 ezer kilométer, mintegy 1 tonna hasznos terhet szállíthat és 60 óráig maradhat a levegőben. Si szerint a CH-5-öst civil célokra is felhasználhatják, így a teljesség igénye nélkül nyersanyagforrások felkutatására, a tengeri környezet védelemére, katasztrófavédelmi feladatokra, tengeri mentésekre és rendvédelmi feladatokra.

A mérnök szerint további próbarepüléseket hajtanak végre, hogy a különböző vásárlók igényeinek megfelelő apróbb változtatásokat elvégezhessék. “Úgy hisszük, sikert fog aratni a belföldi és a külföldi piacokon is” – tette hozzá Si.