13,6 százalékkal nőtt a járműgyártás exportja

ipari termelés
Májusban az ipari termelés volumene 8,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,2 százalékkal emelkedett – jelentette második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az adatok megegyeznek a július 6-án kiadott első becsléssel.

Az előző hónaphoz viszonyítva 2,3 százalékkal emelkedett a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban.

Az ipari export volumene 11,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítésen belül a 37 százalékot képviselő járműgyártás kivitele 13,6 százalékkal emelkedett. Az ipar belföldi értékesítése 5,4, ezen belül a feldolgozóiparé 6,5 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest.    Az év első öt hónapjában a termelés 5,7 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

    A közlemény szerint az év ötödik hónapjában az ipar nemzetgazdasági ágai közül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar 8,8 százalékkal, a csekély súlyú bányászat termelése 42 százalékkal bővült. Az ipari termelés 96 százalékát kitevő feldolgozóipar 13 alágából kettő kivételével mindenhol növekedést mértek. A feldolgozóipari termelés megközelítőleg egyharmadát képviselő járműgyártás kibocsátása 10,7 százalékkal bővült 2016. májushoz képest. Az elektronikai ipar is jelentősen nőtt, nagyrészt az elektronikus fogyasztási cikk gyártásának köszönhetően.

    Kiemelték: a feldolgozóipari alágak 2010-től számított teljesítményét tekintve a járműipar a legsikeresebb, amely a 2010-es bázishoz képest megkétszerezte termelését, az ágazatban foglalkoztatottak száma pedig több mint a duplájára emelkedett hét év alatt. Ugyanebben az időszakban a gépgyártás több mint 50 százalékkal nőtt.