Beszáll az elektromos bizniszbe a BorgWarner

A BorgWargner jelentős előrelépést tesz az elektromos technológiák területén azzal, hogy felvásárolta a Sevcon vállalatot.

A 200 millió dolláros üzlettel a motorgyártással, váltókkal, turbókkal foglalkozó BorgWarner elektromos rendszerekkel bővítette portfólióját, emellett újabb piacteret nyert az Egyesült Államokban és Európában. A Sevcon elektromos töltőket, átalakítókat, invertereket és felügyeleti rendszereket gyárt és fejleszt.

James Verrier, a BorgWargner vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy a lépéssel a cég tovább halad célja felé, hogy vezető gyártó legyen a hibrid és az elektromos rendszerek terén. A BorgWarner az összeget a már meglévő tőkéjéből fizeti.

A Sevcon vezérigazgatója, Matt Boyle szerint a felvásárlással ők is jól járnak, hiszen lehetőségük nyílik a korábbi termelési számok elérésére, illetve arra, hogy újra fejlődjön és gyarapodjon a cégük.

A BorgWargner eladásai szépen növekednek, a motorszekciója 6,9 százalékos növekedést ért el az első negyedévben (1,5 milliárd dolláros bevétel), míg a hajtáslánc szekciója 5,2 százalékos növekedést ért el (925 millió dollár bevétel). Az üzletet feltehetően a negyedik negyedévben ütik nyélbe.

Ez a beruházás segíti a BorgWarnert, hogy arra vegye az irányt, amerre jelenleg a modern autógyártás halad: a hagyományos belső égésű motorokról áttérni az elektromos autókra, tüzelőanyagcellákra.

Áprilisban már bevásárolt a BorgWarner, az Autotech Ventures vállalatba fektetett jelentős összeget. A szilícium-völgyi cég autóipari és egyéb technológiai startupok felkutatásával és támogatásával foglalkozik. A cég szerint a 10 millió dolláros üzlet révén sokat fejlődhetnek a jövőben.

A BorgWarner vezetője kijelentette, alkalmazkodnak a két legnépszerűbb trendhez, az elektromos technológiákhoz és az önvezető autók fejlesztéséhez, ezért is figyelnek a startupokra, hogy felkarolhassák, és fejleszthessék a jó ötleteket.

Biró Milán