Döntöttek: se benzin, se dízel

A kínai Geely tulajdonában lévő  Volvo bejelentette, hogy 2019-től minden újonnan bevezetett modellt villanymotorral szerelnek fel. Ezzel véget ér a tisztán belső égésű motorral hajtott járművek korszaka, az elektromos meghajtás pedig a Volvo Cars üzleti tevékenységeinek egyik legfontosabb pillérévé válik.

A bejelentés történelmi jelentőséggel bír az elektromos hajtástechnológiák felé forduló autóiparban, és rávilágít arra, hogy a belső égésű motor feltalálása után több mint egy évszázaddal a villamosítás hogyan írja meg az automobil történetének új fejezetét. „Az egész az ügyfeleinkről szól.” – mondta Håkan Samuelsson elnök-vezérigazgató. „Az emberek egyre nagyobb érdeklődést mutatnak az elektromos meghajtású járművek iránt, a Volvo pedig szeretne megoldást kínálni ügyfeleink pillanatnyi és jövőbeli szükségleteire. Hamarosan tetszőlegesen válogathatnak a Volvo részben vagy teljesen elektromos hajtású modelljei között.”

A Volvo Cars teljes modellkínálatát lefedően készül bevezetni villamosított – tisztán elektromos, hálózatról tölthető hibrid, és hibrid hajtású – gépkocsikat. 2019 és 2021 között öt különböző, tisztán elektromos modellt dob piacra: közülük három Volvo márkanév alatt kerül forgalomba, míg másik kettőt – kifejezetten nagy teljesítményű típusokat – a Volvo Cars sportmárkája, a Polestar jegyez majd.

Ezt az öt elektromos autót a márka teljes modellpalettáját lefedő, benzin-elektromos, illetve dízel- elektromos plug-in hibrid és 48 voltos mild hibrid variánsok egészítik ki, így a Volvo a világ egyik leggazdagabb, részben vagy teljesen elektromos meghajtású modellpalettáját tudhatja magáénak.

 

Ez azt jelenti, hogy a jövőben egyetlen Volvo gépkocsi sem kerül forgalomba villanymotor nélkül: a tisztán belső égésű motorral szerelt típusokat fokozatosan kivezetjük a piacról, helyükre elektromos meghajtással támogatott belső égésű motorok lépnek.

 

 

„Bejelentésünkkel véget ért a tisztán belső égésű hajtáslánccal szerelt automobilok kora.” – mondta Mr. Samuelsson. „A Volvo Cars már korábban bejelentette, hogy 2025-re egymillió darab, részben vagy teljesen elektromos meghajtású gépkocsit kíván forgalomba állítani. Ezt teljesen komolyan gondoltuk, és így fogjuk megvalósítani.”

 

A bejelentés újfent rávilágít a Volvo Cars azon elkötelezettségére, hogy minimalizálja környezeti hatását, és tisztábbá tegye a jövő városait. A Volvo Cars kiemelt feladatának tekinti, hogy visszaszorítsa modelljeinekj és tevékenységeinek széndioxid-kibocsátását. Célja, hogy 2025-re teljes mértékben klímasemleges vállalatként működjön.

 

A mai bejelentés hátterében álló döntés kapcsolódik ahhoz a korábbi hírhez, hogy a Volvo Cars önálló, nagyteljesítményű elektromos járműveket fejlesztő, globális márkává fogja átalakítani a Polestart. A Polestar vezérigazgatója Thomas Ingenlath, a Volvo Cars formatervezésért felelős alelnöke lesz.