Kevesebb új autót vesznek a britek

brit, Egyesült Királyságban
Nagy-Britanniában 4,8 százalékkal csökkent a forgalomba helyezett új autók száma júniusban, az értékesítés már harmadik hónapja csökken, ami részben annak a következménye, hogy áprilisban megemelték az új járművekre kivetett adót.

A Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) szakmai képviseleti szervezet honlapján közzétett kimutatás szerint júniusban 243 ezer 545 új autót adtak el, a magánszemélyek vásárlása 7,8 százalékkal, a flottavásárlások 2,4 százalékkal csökkentek.

Nagy-Britanniában hat éve nem volt példa arra, hogy három egymást követő hónapban csökkenjenek az autóeladások. Márciusban még rekordszinten álltak az értékesítések, mert az áprilisi adóemelés miatt sokan előrehozták vásárlásaikat.    Idén az első hat hónapban összesen 1,3 százalékkal csökkent az új autók eladása a tavalyi év azonos időszakához képest. Szakértők azzal számolnak, hogy az év egészében 2,62 millió új autót adnak el, 2,6 százalékkal kevesebbet tavalyhoz képest.

Tavaly már ötödik éve emelkedett a forgalomba helyezett új autók száma Nagy-Britanniában, 2,692 millió új autót helyeztek forgalomba, 2,3 százalékkal többet az előző évinél.