Magyarországon is gyártanának BMW 5-öst?

A kanadai-osztrák Magna Internationalnak nehézségei támadtak az eredetileg Mariborba tervezett 1,3 milliárd dolláros beruházás kivitelezésével. Az új üzemben ötös BMW modelleket gyártanának. A helyi hatóságok és a kiszemelt területen gazdálkodók hátráltatják a beruházás létrejöttét, ezért felmerült, hogy a beszállító új, akár magyarországi helyszínt keres – írta a Napi.hu.

Még idén márciusban jelentette be a Magna International, hogy Szlovéniában autóösszerelő üzemet tervez építeni. A járműipari összeszereléssel és alkatrészgyártással foglalkozó kanadai-osztrák vállalat 1,3 milliárd dollárt költ a beruházásra, összesen mintegy hatezer munkahelyet teremtve. Szlovén lapoknak a Magna projektvezetője, David Adam elmondta, hogy szeretnék Szlovénia második legnagyobb városa mellett megvalósítani a beruházást, amely egyelőre a helyi környezetvédelmi hatóságok engedélyére is vár. Ha nem jön össze hamarosan az engedélyezés, más helyszínt keresnek. A Magna B terve Magyarország lenne, itt kezdenének építkezésbe, állítása szerint már több lehetséges helyszínt is megnéztek.

A Magna fogja gyártani többek közt az új BMW 5-ös széria hibridjeit, valamint a Jaguarral is kötöttek hasonló beszállítói szerződést. A Magna idén nyártól a grazi gyárában az ötös plug-in hibrid mellett az elektromos I-Pace jaguart is gyártja majd.