Bezárja lozornói gyárát az Adient

2018-ban beszünteti a termelést lozornói gyárában a Johnson Controlsból nemrég kivált, hazánkban is gyártó Adient, miután kiderült, hogy a Volkswagen Slovakia nagy volumenű ülésbeszállítói megbízását a francia Faurecia nyerte el.

A pozsonyi régióban található gyár jövő júliusig termel, a Faurecia pedig idén szeptemberben kezdi meg az Volkswagen Slovakiának szánt alkatrészek gyártását. A franciák még januárban avatták fel 20 millió eurós gyárukat, ahol 1300 dolgozó szereli össze a VW Touareg, a Porsche Cayenne, az Audi Q7 és Q8 modelleket üléseit.

A szlovákiai Adient vezetése minden eshetőséget megvizsgált a döntés meghozatala előtt, de szerintük nem volt más megoldás, mint a bezárás. Az elbocsátott dolgozóknak a beszállító más szlovákiai üzemeiben kínálnak munkát. Mind a 250 dolgozó végkielégítést kap és támogatják őket a munkahelykeresésben. Az Adient további öt telephelyen termel Szlovákiában, Trencsényben technológiai központot, Pozsonyban globális szolgáltatóközpontot üzemeltet. A mostani bezárás és leállás nem lesz hatással a többi gyárra, sőt, ezekben ugyanis 280 dolgozó felvételére van azonnali lehetőség.

Az Adient 75 ezer embernek ad a világ 33 országában munkát, többek között Magyarországon is: Mezőlakon, Móron és Kecskeméten van gyáruk.

Biró Csongor