A Fiat a legnagyobb szerbiai exportőr

A Fiat autógyár az idei év eddigi legnagyobb szerbiai exportőre, a kragujeváci gyár kivitele az év első hat hónapjában 562,2 millió eurós (171,6 milliárd forint) volt – olvasható a szerb pénzügyminisztérium exportról szóló jelentésében.

A tizenöt legnagyobb szerbiai exportőr a tavalyi évben mintegy 2,1 milliárd euró (641,15 milliárd forint) értékben szállított külföldre árut.    A beszámoló szerint a legnagyobb kivitelt megvalósító cégek tizenötös listájának második helyén a szendrői acélgyár áll 280,1 millió eurós exporttal. A gyárat tavaly vásárolta meg a kínai HBIS (Hebei Iron and Steel).    A harmadik helyen 179,2 millió euróval a piroti Tigar gumiabroncsgyár szerepel, míg a NIS szerbiai kőolajipari vállalat a negyedikre csúszott vissza, az idei esztendő első hat hónapjában ugyanis csak 136,9 millió euró értékben exportált.

A legtöbbet kiszállító cégek listájára felkerült még a belgrádi Tetra Pak csomagolóanyag-gyár (110,9 millió euró), a pancsovai Petrohemija vegyi üzem (94,5 millió euró), a Bosch szerbiai üzeme (90 millió euró), valamint a 35 céget tömörítő MK csoport (MK Grupa) 89,4 millió euróval.    A szerb export mintegy 65 százaléka az Európai Unióba irányul.